Νέο μεγάλο πακέτο επανεξοπλισμού των ΕΔ: Προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, «φονικά» UAV κλπ. (βίντεο)
ΟΙ ΕΔ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΕΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ-ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Νέο “πακέτο” ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την 11ετή εγκατάλειψή τους (από τον Δεκέμβριο του 2005 έχει να γίνει προμήθεια νέου κύριου υλικού, όταν παραγγέλθηκαν τα 30 F-16 Adv. τα οποία σε λίγο θα μπούν και αυτά σε γραμμή εκσυγχρονισμού) αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά από ενημέρωση και αποδοχή των σχετικών προγραμμάτων από τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του Νέου Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ), το οποίο στην αρχική μορφή του αφορούσε την προμήθεια έως και 40 νέων αεροσκαφών προς αντικατάσταση των αρχαίων Τ-2Ε, τα οποία είχαν αγοραστεί για να υποστηριχθεί η εισαγωγή στα… F-4E Phantom “τω καιρω εκείνω” και έχουν απομείνει τα μοναδικά εκπαιδευτικά της κατηγορίας.
Η αξία της όλης προμήθειας κανονικά φτάνει τα 300 εκατ, ευρώ, αλλά σίγουρα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πακέτο, ίσως leasing κλπ.
Το δεύτερο πρόγραμμα που ενεργοποιήθηκε είναι μια μαζική διακλαδική αγορά UAV – MALE, δηλαδή μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρατήρησης, αλλά και επίθεσης κατά επίγειων στόχων μια κατηγορία που μας χωρίζει… χάος από την Τουρκία: Οι τουρικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξοπλισμένες με μία πλειάδα τύπων UAV – MALE, τα οποία κατά εκατοντάδες υπηρετούν σε Στρατό, Ναυτικό Αεροπορία, Στρατοχωροφυλακή και Ακτοφυλακή. Τα πρώτα που αγοράστηκαν ήταν ισραηλινά, όλα τα άλλα είναι εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής.
Επίσης αποφασίστηκε να επαναπροκηρυχθεί με αναθεωρημένους όρους ο διαγωνισμός για την απόκτηση 12 αεροσκαφών αρχικής εκπαίδευσης προς αντικατάσταση των απαρχαιωμένων αεροσκαφών Τ-41D της 360 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος (ΜΑΕ).
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν τις ρίζες τους σε ένα αναλογο αεροσκάφος που υπηρετούσε στην… γερμανική Βέρμαχτ τον Β’Π.Π. και έχει εκπαιδεύσει από την δεκαετία του 1960, όλους τους Ελληνες αεροπόρου.
Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί έργο επαναπιστοποίησης υλικών και μέσωων στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Από τα παραπάνω το πρόγραμμα του ΝΑΠΕΕ είναι καθοριστικό. Πολλά ατυχήματα και η μειωμένες επιχειρησιακές ικανότητες που παρουσιάζουν οι νέοι χειριστές οφείλονται ακριβώς σε αυτό: Στην έλλειψη σοβαρής εκπαίδευσης, ειδικά μετά την απόσυρση των διθέσιων ΤΑ-7 που χρησιμοποιούνταν σε τέτοιες αποστολές.
Ως φαβορί για την προμήθεια 12 αεροσκαφών, εμφανίζονται οι εξής τύποι: Το αμερικανοκορεατικό Τ-50, ένα αεροσκάφος πολύ κοντά στο F-16, το μοναδικό που έχει την δυνατότητα εκτέλεσης υπερηχητικής πτήσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σε πολλά καθήκοντα (ακόμα και air polising), το ιταλικό Μ-346, αντίγραφο του ρωσικού YAK-130, το οποίο όμως πωλείται σε τιμή 50% επάνω από το ρωσικό που έχει πιστοποιηθεί και σε αποστολές αέρος-εδάφους και το αεροσκάφος της BAE, το Hawk 200, ένας παλιός τύπος εκπαιδευτικού, ο οποίος προωθείται στην Ελλάδα από γνωστή “γαλλοτραφή” εταιρεία όπλων.
Το πιο σημαντικό και αυτός που θα αναδειχθεί νικητής είναι αυτός που θα προσφέρει το καλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο. Πάντως οι δύο πρώτες υποψηφιότητες, ξεχωρίζουν.