Λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του στην Βουλή για τα F-35 με τα οποία επιχείρησε να δώσει μια εικόνα του στιλ “Δεν υπάρχει θέμα, δεν πρόκειται να τα αγοράσουμε”, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Βίτσας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα periodico.gr, “τα γυρίζει” ή μάλλον θέτει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση και εύχεται, εν τέλει, να… αγοραστεί το F-35, μόλις φυσικά “βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού τώρα δεν υπάρχουν λεφτά”!

Να σημειώσουμε ότι μόλις χθες η LM ανακοίνωσε ότι για παραγγελίες που θα γίνουν μεταξύ 2019-2020 (κάπου εκεί τοποθετείται και η ελληνική παραγγελία) θα υπάρξει μείωση του κόστους κτήσης κατά 20% περίπου, κάπου στα 70 εκατ. ευρώ ανά μονάδα, τελική τιμή.

Και πέρα από της ήξεις αφίξεις, η ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας, επιβεβαιώνει ή τοποθετείται με σαφήνεια επάνω στα εξής γεγονότα, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της ΠΑ:

-“Θα εκσυγχρονίσουμε σίγουρα τα  F-16″ (σ.σ.: θα κυμανθεί σε οικονομική αξία μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ)

-“Επρεπε να είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 από την αρχή. Δεν θέλω να κάνω κριτική σε πρηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά ήταν ευκαιρία που χάσαμε”!

-“Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για την προμήθεια του F-35, αφού τώρα δεν έχουμε τα λεφτά”

-“Η προμήθεια των F-35 θα είναι μια πολύ γενναία πράξη που θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο την άμυνά μας”.

Ας δούμε ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης Βίτσα:

Τι θα γίνει τελικά με τα F-35; Θα προχωρήσει η αγορά τους;

«Γίνεται μια μεγάλη κουβέντα η οποία εγώ λέω ότι είναι για την κουβέντα. Εμείς έχουμε αποφασίσει να αναβαθμίσουμε τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών που έχουμε. Τα περισσότερα από αυτά είναι F-16. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Ό,τι έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό έχει να κάνει με το πώς θα το αναβαθμίσουμε και πως αυτό το κόστος θα αντιστοιχεί και στο οικονομικό πλαίσιο της εποχής.

Το θεωρώ πάρα πολύ φυσιολογικό όταν υπάρχει και ένα νέο όπλο, ένα νέο αεροπλάνο, να θέλεις να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτό. Να δεις πόσο χρειαζούμενο είναι, ποιες είναι οι οικονομικές σου δυνατότητες και τι μπορείς να κάνεις.

Από την άποψη των οικονομικών δυνατοτήτων λέω ότι αφού χάσαμε την ευκαιρία τα προηγούμενα χρόνια σαν χώρα να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα…

Λέω και την άποψη μου, ότι όταν γινόταν αυτό έπρεπε να ενταχθούμε, αλλά χωρίς να κάνω κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν το ενέταξαν. Γνωρίζοντας πλέον καλά το πρόγραμμα και πως εξελίσσεται από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, ξέρω ότι τα οικονομικά δεν τα έχουμε, και ακόμη και να τα είχαμε θέλει πάρα πολύ χρόνο αυτή η διαδικασία.

Επαναλαμβάνω κάτι που υπάρχει στην εθνική βιομηχανική αμυντική στρατηγική που ψηφίστηκε από το ΚΥΣΕΑ πριν από μερικές μέρες, ότι όταν κάνεις μια αγορά δεν μετράς μόνο πόσο κοστίζει να το αγοράσεις, αλλά όλο τον κύκλο ζωής τους.

Εδώ μιλάμε για τεράστια ποσά που δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή τα αντέχουμε. Τώρα, υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία; Να το δούμε.

Συζητήσεις γίνονται, εγώ δεν μπορώ να καταπιαστώ με τέτοια και να δώσω τη σοβαρότητα που πρέπει κάθε φορά να τους δώσεις.

Μένουμε κατά κύριο λόγο εκεί, θα είναι μια πολύ γενναία πράξη και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο την άμυνα μας η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας αεροσκαφών, δεν λέω την αναβάθμιση των F-16, λέω την αναβάθμιση του στόλου, αλλά μέσα στα δημοσιονομικά μας πλαίσια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ