Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Απριλίου: Πώς η ΠΑ θα αντιμετωπίσει την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία
Μικτή επιτροπή του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και της τουρκικής Αεροπορίας (THK) επισκέφθηκε την Μόσχα και είχε συνομιλίες με την ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία των α/α συστημάτων S-400 για τις λεπτομέρειες του συμβολαίου απόκτησής τους.
Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Απριλίου που κυκλοφορει σε όλη την Ελλάδα, ένα αφιέρωμα με αποκλειστικά στοιχεία για την τουρκική προμήθεια, αλλά κυρίως για τον τρόπο και τις λύσεις που μελετά η ΠΑ για να αντιμετωπίσει την «σκληρή» πραγματικότητα σε Θράκη και Αιγαίο.
Να σημειώσουμε ένα ντοκουμέντο που περιέχεται στην ύλη της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Απριλίου: Την έρευνα και τα ντοκουμέντα για την υπονόμευση της αμυντικής θωράκισης της χώρας σε αριθμούς.
Πόσα προγράμματα αμυντικών επενδύσεων είχαν καταρτιστεί το 2006 και πόσα και ποια υλοποιήθηκαν. Mια έρευνα που αποδεικνύει το αμυντικό χάσμα και το έγκλημα που έχει συντελεστεί σε βάρος της ασφάλειας της χώρας.
ΑΠΟΚΤΗΣΗ S-400 TRIUMPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με την προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία η αεροπορική και όχι μόνο ισορροπία στο Αιγαίο εισέρχεται σε μια νέα φάση μέσα από την οποία το υπάρχον δόγμα και οι τακτικές της ΠΑ θα δοκιμαστούν ιδιαίτερα.
Η προμήθεια από την Τουρκία των αεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400 αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο για την ΠΑ.
Η εκπληκτικά μεγάλη εμβέλεια του συστήματος η οποία ανάλογα του βλήματος ποικίλει από τα 120 έως και τα 400 χλμ. συνιστούν απαγορευτικές συνθήκες για αποστολές της ΠΑ πάνω από το Αιγαίο. Εάν στην απευκταία περίπτωση που κάποιο σύστημα τοποθετηθεί στις τουρκικές ακτές του Ανατολικού Αιγαίου τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δραματικά.
Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να διαβάσετε:
ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑ
Τα υποψήφια αεροσκάφη και οι προδιαγραφές του ΓΕΑ
Τρεις δεκαετίες σχεδόν μετά την είσοδο σε υπηρεσία αεροσκαφών τρίτης γενιάς, η ΠΑ συνεχίζει να εκπαιδεύει, τουλάχιστον στη φάση της προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης τους χειριστές της σε αεροσκάφη σχεδιαστικής φιλοσοφίας της δεκαετίας του 1950. Όσο και να θεωρείται – και είναι – άριστης ποιότητας το έμψυχο υλικό αυτό δεν αρκεί ούτε για τη μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση των μαχητικών στις Μοίρες
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ
Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του «βασιλιά της μάχης»
Το ελληνικό Πυροβολικό, που τόσες νίκες έδωσε κατά το παρελθόν στις μεγάλες μάχες του Ελληνισμού (ακόμα και το 1974 στην Κύπρο κατάφερε να αποτρέψει την κατάληψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας από τα τουρκικά στρατεύματα), τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκε σημαντικά με την παραλαβή 220 μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109A3G από τα γερμανικά αποθέματα, αλλά μέχρι εκεί…
Το «μυστικό» όπλο της Κύπρου υποψήφιο και για την Ελλάδα
Μπορεί η κυπριακή αεράμυνα να μην ενισχύθηκε τελικά με το υψηλών επιδόσεων S-300PMU-1 που τελικά κατέληξε στην Ελλάδα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η τουρκική αεροπορία μπορεί να δρα ανενόχλητη στους κυπριακούς ουρανούς καθώς σε πλήρη μυστικότητα ένα ακόμη «διαμάντι» της ρωσικής τεχνολογίας καλύπτει τις απαιτήσεις μέσων-μεγάλων εμβελειών αεράμυνας που ακούει στο όνομα Buk.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΦΙΒΙΑ ΙΣΧΥΣ
Τρομακτική ενίσχυση της δύναμης αποβάσεων
Τα τουρκικά ναυπηγεία SEDEF δήλωσαν σε διαδικτυακά μέσα ότι το τουρκικό ναυτικό θα έχει δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο στα χέρια του το νέο ελικοπτεροφόρο, ενώ ήδη ξεκίνησαν συζητήσεις για την παραγγελία και δεύτερου σκάφους ίδιου τύπου. Την ίδια στιγμή το πρώτο νέας γενιάς αποβατικό, το TCG Bayraktar ξεκίνησε δοκιμές ενώ με ταχύτατους ρυθμούς ναυπηγούνται τόσο το πρώτο ελικοπτεροφόρο κατηγορίας landing helicopter dock (LHD) L-408 ANADOLU όσο και το δεύτερο αποβατικό με όνομα TCG Sancaktar.
ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑ
Πώς αλλάζει η εναέρια μάχη στο Αιγαίο
Η ψηφιακή διασύνδεση για την ανταλλαγή εικόνας έχει τεράστια πλεονεκτήματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης, καθώς επιτρέπει την άμεση σύνθεση της επικρατούσας κατάστασης σε θάλασσα και αέρα από διαφορετικούς αισθητήρες. Η κοινή επιχειρησιακή δράση των μαχητικών της Π.Α. στηρίζεται στο Link 16, το πλέον εξελιγμένο δυτικό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, τόσο σε ότι αφορά τον όγκο και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, όσο και την αντοχή του σε αντίμετρα.
Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗς ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Περισσότερα από ένδεκα χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του τελευταίου κύριου εξοπλιστικού προγράμματος των ΕΔ (αποστολή τον Δεκέμβριο του 2005 της LoA για τα 30 F-16 Adv) σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας, πέρα από ευκαιριακές προμήθειες μεταχειρισμένου υλικού.
Το ΠΝ προμηθεύεται 10 ανθυποβρυχιακά SH-60F από τις ΗΠΑ
Δέκα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα SH-60F, όμοιου τύπου με τα νυν υπηρετούντα στο ΠΝ S-70Β και S-70B-6 Aegean Hawk , θα αποτελέσουν το νέο πακέτο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα των ΗΠΑ.
Νέα UAV για τις ΕΔ
Ο χώρος των UAV μεγαλύτερων δυνατοτήτων από το υπάρχον «Πήγασος ΙΙ» είναι ένα πεδίο στο οποίο η ΠΑ έχει παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση στην απόκτησή τους, ενώ η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αλματώδη εξέλιξη
ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ
Έρχεται η τέλεια γεωπολιτική «καταιγίδα»
Η στρατηγική πίεση που ασκεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, στο Αιγαίο, τη Θράκη, αλλά και την Κύπρο έχει το τελευταίο διάστημα γίνει υπερβολικά έντονη. Πολλοί την αποδίδουν στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Στην ουσία πρόκειται για μια αναδίπλωση σε όλα τα μέτωπα της τουρκικής πολιτικής, η οποία ανάμεσα στους στόχους που έχει είναι και ο έλεγχος του Αιγαίου. Όλα αυτά προμηνύουν καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημες καταστάσεις για τη χώρα μας.
ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Κακή αρχή με επικίνδυνες επιπτώσεις
Η πρόσφατη επανεκκίνηση του Παλαιστινιακού ζητήματος με την αμφιλεγόμενη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να υπάρξει λύση και χωρίς τη φόρμουλα των δύο κρατών, άναψε φωτιές στη Μέση Ανατολή. Η αλλαγή στη στάση αυτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση στο χρόνιο πρόβλημα των Παλαιστινίων περικλείει κινδύνους για όλη την περιοχή, κινδύνους που μπορεί να φτάσουν και σε ακραίες καταστάσεις.
ΙΣΤΟΡΙΑ: SUPERMARINE SPITFIRE
Η δράση του στα χέρια των Ελλήνων πιλότων
Το Supermarine Spitfire είναι από τα αεροσκάφη σύμβολα του Β΄ΠΠ που κράτησαν κυριολεκτικά την Βρετανία μέσα στον πόλεμο τις κρίσιμες ημέρες της «Μάχης της Αγγλίας». Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα Spitfire στα τέλη του 1943 στη Μέση Ανατολή τα οποία χρησιμοποίησε εντατικά μέχρι και το 1954.ΣΤΗ