Η εξοπλιστική ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα
Η έλευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου είναι για την κυβέρνηση ένα κορυφαίο διπλωματικό και πολιτικό γεγονός, από το οποίο το Μαξίμου προσδοκά συγκεκριμένα οφέλη.
Αυτά δεν αφορούν μόνο βέβαια το θέμα της Οικονομίας, της ενέργειας και των γαλλικών επενδύσεων στη χώρα, αλλά και το αμυντικό σκέλος, σε μια εποχή όπου οι Ε.Δ. δοκιμάζονται σκληρά από τις «συνταγές» των μνημονίων.
Έτσι τα τρία κυριότερα θέματα που φέρνει στην εξοπλιστική ατζέντα του ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να απασχολήσουν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών άφορούν τους αμυντικούς εξοπλισμούς και πιο συγκεκριμένα όσων σχετίζονται με το ΠΝ.
Φυσικά το κυριότερο ακούει το όνομα FREMM των γαλλικών φρεγατών η συζήτηση για την προμήθεια των οποίων είχε «φουντώσει» το 2013 με την μίσθωση δύο τέτοιων φρεγατών, αλλά τελικά δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι Ελλάδα και Γαλλία είχαν φτάσει πολύ κοντά στην διευθέτηση όλων των λεπτομερειών της συμφωνίας.
Τώρα το θέμα της μίσθωσης, φαίνεται να αναθερμαίνεται καθώς το ΠΝ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη, από άποψη διαθεσιμοτήτων σκαφών, θέση αλλά και πεπαλαιωμένου υλικού.
Άλλωστε η προμήθε4ια των φρεγατών (ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ) από την Ολλανδία το 1979 και 1980, αντίστοιχα, είχε αρχικά το χαρακτήρα της ενοικίασης. Η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορούσε να δώσει τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνταν για την αγορά των δύο μεγάλων σκαφών και έτσι προτιμήθηκε η ιδέα της ενοικίασης. Στη συνέχεια όμως και αφού το ΠΝ διαπίστωσε ότι τα δύο σκάφη ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προχώρησε στην αγορά τους.
Σε μια ανάλογη λύση φαίνεται πως προσανατολίζεται και πάλι το ΥΠΕΘΑ αφού οι ανάγκες είναι πραγματικά πιεστικές.
Από τις 13 φρεγάτες που διαθέτει το ΠΝ, οι έξι τύπου “S” έχουν υποστεί ένα περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ενώ οι τέσσερις ΜΕΚΟ αν και πρέπει να περάσουν επειγόντως από πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) εντούτοις αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Το κονδύλι των 400 με 450 εκατ. € που αρχικά είχε εγκριθεί φαίνεται πως έχει πέσει στα 100 εκατ. € και αυτό με επιφύλαξη.
Αποτέλεσμα η ισχύς πυρός του ΠΝ να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, σε μια περίοδο όπου η Τουρκία αφού ολοκληρώνει την ναυπήγηση των τεσσάρων κορβετών κλάσης Ada τώρα προχωρά στην ναυπήγηση 4 φρεγατών TF-100, πριν την έναρξη του μεγάλου προγράμματος αυτού των φρεγατών TF-2000.
Σημαντικό πρόβλημα για το ΠΝ είναι η έλλειψη ικανότητα Άμυνας Περιοχής στα σκάφη του, κάτι που η κλάση FREMM διαθέτει με τα βλήματα ASTER 15/30.
Ενδεχομένως πέραν των FREMM να συζητηθεί, ως ενδιάμεση λύση, η προσφορά των φρεγατών La Fayette. Πρόκειται για σκάφη των 3200 τόνων εκτοπίσματος, μήκους 125 μέτρων και βλήματα επιφανείας-επιφανεάις Exocet MM40 block II, με περιορισμένη όμως την Α/Α τους προστασία.
Εκτός όμως των φρεγατών σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί και το θέμα προμήθεια βλημάτων Exocet MM40 block IIΙ.
Ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με στόχο να αναθεωρηθεί η απόφαση για την προμήθεια βλημάτων NSM από το ΠΝ (σε ρόλο επάκτιας άμυνας) και την ΠΑ σε ρόλο προσβολής αέρος-επιφανείας και αναμένεται ένα έντονο διπλωματικό και αμυντικό «παζάρι», αναφορικά με την προμήθεια των Exocet Block III τα οποία ούτος ή άλλως χρησιμοποιούνται και από τις ΤΠΚ κλάσης Super Vita.
Άλλωστε στόχος του ΠΝ είναι τα συγκεκριμένα βλήματα με αυξημένη εμβέλεια στα 180 χλμ. να τοποθετηθούν και στα 7 σκάφη κλάσης Super Vita (γα τα δύο τελευταία αναμένεται η ολοκλήρωση της ναυπήγησής τους) έτσι ώστε τα block II να μεταφερθούν σε άλλες ΤΠΚ Combattante-IIIA.
Τέλος των τρίτο θέμα που αναμένεται να περιλαμβάνει η «αμυντική ατζέντα» του Γάλλου προέδρου είναι η διευθέτηση της υπόθεσης της ολοκλήρωσης των παραδόσεων των υπολοίπων 8 μεταφορικών ελικόπτερων ΝΗ-90 στην ΑΣ, ένα θέμα που καθυστερήσει αδικαιολόγητα.
Στόχος είναι αυτό να λήξει μια και δια παντός, αλλά φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να εξευρεθεί λύση και στο θέμα της εν συνεχεία υποστήριξης τους.
Φυσικά περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις δε υπάρχουν, σημειώνεται όμως πως στην περίπτωση που επιλεγεί η μίσθωση των FREMM τα χρήματα αυτά δε θα επιβαρύνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό καθώς θα εγγραφούν στον λειτουργικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ενώ οι όροι της τακτικής αποπληρωμής του μισθώματος μπορούν και θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, μεταξύ των δύο μερών.
Να σημειωθεί ότι το μίσθωμα μπορεί να καταβάλλεται και ανάλογα των εκάστοτε ταμειακών διαθεσίμων του προϋπολογισμού.