Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Προμήθεια F-35A ή αναβάθμιση F-16; – Οι φάκελοι που κατατέθηκαν στην ΠΑ δίνουν την απάντηση
Η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται προ μιας κρίσιμης απόφασης, η οποία θα κρίνει όχι μόνο την μελλοντική της ικανότητα να προστατεύει την Ελλάδα από την απειλή εξ ανατολών, αλλά και το γενικότερο γεωστρατηγικό ισοζύγιο στην Α.Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, αποκαλύπτονται στοιχεία των φακέλων που κατέθεσε η Lockheed Martin για τα δύο ανταγωνιστικά προγράμματα: Της απόκτησης μαχητικών stealth 5ης γενιάς F-35A και της ανβάθμισης των παλαιών F-16.
Στην έρευνα γίνεται συγκριτική ανάλυση των δύο προγραμμάτων σε επιχειρησιακό, οικονομικό και βιομηχανικό επίπεδο και εξάγονται για πρώτη φορά ασφαλή συμπεράσματα, βάσει των φακέλων που η ίδια η LM έχει σχηματίσει.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Αναβάθμιση F-16 ή προμήθεια F-35A; Η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της ΠΑ
Η απόκτηση από την Τουρκία των 100 με προαίρεση 20 ακόμη F-35Α προκαλεί εφιάλτες στους περισσότερους υπεύθυνους τους σχεδιασμού για την Εθνική Αμυνα. Εφιάλτες που δεν δείχνουν να τους συμμερίζονται όλοι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας, εν μέρει λόγω της παραφιλολογίας ότι η προμήθεια από την Τουρκία δεν θα ολοκληρωνόταν, είτε ότι «το F-35 δεν έστριβε» και άρα δεν ήταν κατάλληλο για αερομαχίες παρά μόνο για αποστολές κρούσης εδάφους. Πλέον ο εφιάλτης έχει αποκτήσει και άλλη διάσταση: Η Τουρκία αποκτά και το α/α πυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς S-400 από την Ρωσία, κάτι που καθιστά το δαπανηρό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-35A, ήδη παρωχημένο!
Οχυρό Έβρος
Η ελληνο-τουρκική διάταξη μάχης
O Έβρος είναι το ποτάμι ορόσημο που χωρίζει τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Αποτελεί το μοναδικό μέρος όπου ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες χωρίς τη μεσολάβηση μεγάλων υδάτινων μαζών. Η άμυνά του επομένως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα. Η Τουρκία μέσα από ένα καταιγισμό εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει φροντίσει, μεταξύ άλλων, και για την προμήθεια γεφυρών επίθεσης με στόχο τη βίαιη διάβαση του ποταμού, δείχνοντας έτσι τα σχέδιά της.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
M-346 Master: Ο «φυσικός» διάδοχος των T-2E/C την ΠΑ
Ο «φυσικός» διάδοχος των T-2E/C Buckeye στην ΠΑ Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ-346 Mater της Leonardo είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο παρέχει εκπαίδευση για τους νέους πιλότους στο προκεχωρημένο και επιχειρησιακό στάδιο. Δεδομένου ότι η αεροπορική εκπαίδευση στην ΠΑ «χωλαίνει» και μάλσιτα σοβαρά καθώς τα αεροσκάφη T-2E/C Buckeye έχουν γεράσει επικίνδυνα η υποψηφιότητά του για το νέο εκπαιδευτικό ττης ΠΑ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Συστήματα σκόπευσης επί κράνους: Το «βλέμμα» θανάτου των πιλότων
Tα συστήματα σκόπευσης επί κράνους είναι ουσιαστικά ένα Παράθυρο Δεδομένων (ΠΑΔ) με τις πληροφορίες που παρουσιάζει το HUD το οποίο επιτρέπει την προβολή του στη γραμμή θέας του χειριστή, χωρίς να είναι αναγκασμένος να στρέφει το βλέμμα του μέσα στο πιλοτήριο, για να λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Η εμφάνιση των συγκεκριμένων έχει φέρει οριστική ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν οι αερομαχίες έως και πρόσφατα.
Τουρκία και όπλα Μαζικής καταστροφής: Βαλλιστικός και χημικός εφιάλτης
Το «φλερτ» της Τουρκίας με τα όπλα Μαζικής Καταστροφής, όπως ονομάζονται τα ραδιοβιολογικά και χημικά όπλα, (ΡΒΧ) δεν είναι καινούργιο. Ήδη από την δεκαετία του 1980 η γειτονική χώρα έχει επενδύσει στην ανάπτυξη και παραγωγή τέτοιων όπλων κυρίως σε ότι αφορά τα χημικά αλλά και βιολογικά. Ταυτόχρονα έχει σε εξέλιξη ένα αρκετά φιλόδοξο βαλλιστικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου έχει παρουσιάσει βαλλιστικούς πυραύλους της τάξης των 300 χλμ. βεληνεκούς.
Πυροβολικό
Το ισοζύγιο ισχύος του «βασιλιά της μάχης» μεταξύ Ελλάδας & Τουρκίας
Ο «Βασιλιάς της μάχης», το Πυροβολικό όπως το χαρακτήριζε ο Ναπολέων, είναι ένα από τα κυριότερα εργαλεία του Στρατού Ξηράς στις επιθετικές ενέργειες για την εξουδετέρωση του εχθρού. Ο τουρκικός Στρατός έχει προχωρήσει με γοργά βήματα στην αναβάθμιση του Πυροβολικού με την προσθήκη νέων συστημάτων τουρκικής κατασκευής όπως Α/Κ πυροβόλα και Πολλαπλούς Εκτοξευτές Ρουκετών. Από την άλλη πλευρά ο ΕΣ επιδεικνύει σχετική στασιμότητα στην ενίσχυση του Όπλου.
ΤΑ «zubr» σε ειδικές αποστολές στο Αιγαίο
To μυστικό όπλο της Δύναμης «Δ»
Η προμήθεια των ΠΤΜ τύπου Zubr από το ΠΝ αποτέλεσε ένα σημαντικότατο γεγονός, δίνοντας τόσο στο ίδιο όσο και στις δυνάμεις των Πεζοναυτών και της δύναμης «Δ» ένα κρίσιμο εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της αποστολής τους στο Αιγαίο.
Με Su-57 και Su-35 το νέο ρωσικό υπερ-αεροπλανοφόρο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την ναυπήγηση του νέου ρωσικού «υπερ-αεροπλανοφόρου». O Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι το νέο αεροπλανοφόρο του ρωσικού Ναυτικού εισήλθε στο στάδιο ναυπήγησής του και πρόκειται να ενταχθεί σε υπηρεσία στις αρχές του 2025
Lockheed Martin και Boeing έτοιμες να μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους στην Ινδία.
Σε μια πρόταση η οποία πρόκειται να δημιουργήσει τεράστιες ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά μαχητικών αεροσκαφών προχώρησαν οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed Martin και Boeing.
Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ:
Ευρώπη;
Προσαρμόζεται στον ρεαλισμό της εποχής;
Φαίνεται πως οι διεθνείς σχέσεις επιστρέφουν στις ρίζες τους! Πιθανότατα, δηλαδή, φαίνεται να επιστρέφουν στην εποχή των σφαιρών επιρροής και στη συνεννόηση των «Μεγάλων» μεταξύ τους, υπαγορεύοντας, στη συνέχεια, τις αποφάσεις τους, στους «Μικρότερους» της γειτονιάς που ελέγχει ο καθένας ξεχωριστά. Και φαίνεται επίσης, πως η νέα αυτή αρχιτεκτονική απολαμβάνει της δέουσας νομιμοποίησης, αφού συμφωνούν, πρωτίστως, Ουάσιγκτον και Μόσχα με αυτή την εξέλιξη. Η ειδησεογραφία δείχνει πως μάλλον τον ίδιο δρόμο επιλέγουν και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Το στρατηγικό αδιέξοδο των Αμερικανών
Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Βόρειο Κορέα
Η Βόρειος Κορέα εδώ και λίγο καιρό έχει μπει στο πολύ στενό κλαμπ των χωρών που κατέχουν την υδρογονοβόμβα. Συγκεκριμένα έγινε η τέταρτη χώρα μετά από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία που κατέχουν το συγκεκριμένο είδος του όπλου μαζικής καταστροφής. Η δοκιμή του καταστροφικού αυτού όπλου ήταν ακόμη μια επίδειξη δύναμης του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προς τις ΗΠΑ, φέρνοτνας τις τελευταίες προ ενός στρατηγικού αδιεξόδου.
F-86 E(M) Sabre
To αναχαιτιστικό της North American σε ελληνική υπηρεσία
Το F-86E(M) αποτέλεσε το πρώτο τζετ αεροσκάφος με οπισθοκλινείς πτέρυγες που εισήλθε σε υπηρεσία με την τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ). Ευέλικτο, εύκολο στο χειρισμό του, αξιόπιστο και με δεκάδες επιτυχίες στον πόλεμο της Κορέας τα ελληνικά Sabres αν και δεν πρόλαβαν να υπηρετήσουν για πολλά χρόνια στην Ελληνική Αεροπορία εντούτοις αποδείχθηκαν χρήσιμα στον ρόλο της αναχαίτισης.