Αυξάνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία στην διεθνή κοινότητα για την επικείμενη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, που θα γίνουν στην Pyeonchang  της Νοτίου Κορέας τον Φεβρουάριο του 2018.  Η νέα δοκιμή στις 28 Νοεμβρίου από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-15 χτύπησε συναγερμό στα μεγάλα δυτικά κράτη, για την ασφάλεια των αποστολών  τους. 

Οι ανησυχίες οφείλονται τόσο στην κλιμακούμενη συμπεριφορά της Βορείου Κορέας, όσο και στην ισλαμιστική απειλή (πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα από τον ΙSIS στην διάρκεια των αγώνων).

Ο προβληματισμός εντείνεται σε μεγάλα κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ που πλέον το σκέφτονται για το κατά πόσο είναι ασφαλές να μεταβούν στην Νότιο Κορέα οι αθλητές τους. Είχαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της DOSB (Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή) Άλφονς Χόρμανν περί ”κατανόησης προς όσους αθλητές φοβούνται να μεταβούν στην Ν. Κορέα”, καθώς και της υφυπουργού αθλητισμού της Γαλλίας Λώρα Φλεσσέλ για ”πιθανή αποχή της Γαλλίας λόγω της κατάστασης ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο”.  

Τώρα, προστέθηκαν και οι Αμερικανοί, αφού (σύμφωνα με την ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”) ανοικτό για τις ΗΠΑ παραμένει το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι Αμερικανών αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η Νότιος Κορέα. ”Παρακαλοθούμε το θέμα από κοντά και είναι κάτι που αλλάζει από μέρα σε μέρα” , δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χάλεϋ.                                                                   

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προβληματισμός υπάρχει πλέον και στην Ελλάδα, ιδίως αν κλιμακωθεί ή ήδη τεταμένη  κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Οι ηγεσίες, τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρακολουθούν το θέμα με προσοχή, μην αποκλείοντας κανένα ενδεχόμενο, καθώς εάν τελικά μεταβεί ελληνική αποστολή στη Ν. Κορέα, σε περίπτωση κρίσης στη διάρκεια των αγώνων θα απαιτηθεί ικανότητα ασφαλούς απομάκρυνσης των Ελλήνων αθλητών και αξιωματούχων (εκεί θα εμπλακεί και το υπουργείο εθνικής άμυνας, όπου επίσης επικρατεί εντεινόμενος προβληματισμός).

Η ελληνική στάση, σύμφωνα με πηγές των παραπάνω φορέων, θα εξαρτηθεί από το αν θα πάνε τελικά στην Κορέα τα λοιπά κράτη και την όλη στάση της διεθνούς κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ