Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε στο Σκοπιανό και σε πολλές διαφορετικές πτυχές του. Τα όσα λέει για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αλλά και για τις απόψεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου έχουν ενδιαφέρον.

Υποστηρίζει ότι “δεν υποτιμώ τον ρόλο του Πάνου Καμένου στη κυβέρνηση, ίσα ίσα τον υπερτιμώ αλλά συγχρόνως λέω, ότι ανήκει σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό το άλλο κόμμα διατυπώνει τις θέσεις του, θα τις πάρουμε υπόψη μας αλλά η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης και επαναλαμβάνω ότι αυτή η απόφαση θα κινείται στην εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, χωρίς αλυτρωτισμούς”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ:

Το πρόβλημα είναι το εξής, έχουμε ένα θέμα το οποίο χρήζει λύσης. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να λυθεί το λεγόμενο “σκοπιανό”. Έχει σημασία και για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η χώρα στα Βαλκάνια αλλά και για το ζήτημα της ειρήνης στα Βαλκάνια. 

Πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ πρέπει να συζητήσουμε, να δημιουργήσουμε συναινέσεις, να δημιουργήσουμε μια κοινή αντίληψη και να βοηθήσουμε να λυθεί, αν μπορεί να λυθεί, γιατί δεν φτάνει η δική μας η θέληση αλλά χρειάζεται και η διεθνής θέληση, αντί να συζητάμε, παίζουμε ένα παιχνιδάκι για εσωτερική κατανάλωση. 

Η θέση μας ως προς αυτό το θέμα είναι: σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και πακέτο που θα αποκλείει τους αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια.  

Σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας, τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό και τη στάση ΝΔ:

Η Εκκλησία είναι ένα θεσμός, έχει τα πνευματικά της και άλλα καθήκοντα. Για αυτά τα ζητήματα (εξωτερική πολιτική) αποφασίζει η Πολιτεία με συντεταγμένες διαδικασίες και με τις διαπραγματεύσεις της. 

Εκδηλώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο η θέση της Εκκλησίας και εκδηλώθηκε και κάτι άλλο, το οποίο τιμά τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία. Είναι ότι αυτό το θέμα ανήκει στην συντεταγμένη Πολιτεία. Η Εκκλησία έχει τα ζητήματα της και τα προβλήματα που έχει να επιλύσει και θεωρεί ότι όλο αυτό πρέπει να γίνει με περίσκεψη και ηρεμία και ρεαλισμό, χωρίς εντάσεις οι οποίες μπορεί να φέρουν και εθνικά τραύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει εκδηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου. Με αυτές τις θέσεις δεν συμφωνώ. Υπάρχουν ζητήματα που έχει να λύσει η Εκκλησία αλλά με ψυχραιμία, με ρεαλισμό και με σεβασμό στο τι κάνει η Εκκλησία και στο τι κάνει η Πολιτεία. 

Το να αναμορφώνουμε την ατζέντα για να κερδίσουμε λίγα ψηφαλάκια, νομίζω ότι δεν βοηθάει ούτε την πολιτική ζωή της χώρας ούτε την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή γίνεται. 

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ:

Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση και το θετικό είναι ότι και οι δύο πλευρές λένε, ότι υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση. Η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη: σύνθετη ονομασία έναντι όλων και σε όλα τα φόρα και εσωτερικά, μέσα σε ένα πακέτο που να αποκλείει τον αλυτρωτισμό. 

Από ‘κει και πέρα βλέπουμε από τη μεριά της μείζονος αντιπολίτευσης ένα πολιτικάντικο παιχνίδι με μη σταθερή θέση, όπως “να πάτε” ή “να μην πάτε” στα συλλαλητήρια. Αν θέλει κάποιος να πάει σε συλλαλητήριο, έχει δικαίωμα αλλά έχω κι εγώ δικαίωμα να το κρίνω, να λέω ότι αυτό δεν βοηθάει καθόλου, είναι έκφραση εθνικισμού. 

Είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση και όταν αυτό θα φτάσει σε ένα επίπεδο, έχουμε πει ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αλλά, αν ανοίγουμε συζήτηση εσωτερικά, κάθε φορά, που η όλη διαδικασία δεν έχει προχωρήσει κατά τι, δεν έχουμε δηλαδή φτάσει σε ένα επίπεδο ώστε να κάτσουμε και να συζητήσουμε πολύ σοβαρά, τότε δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις. 

Στο θέμα των Σκοπίων πρέπει να πάμε μαζί όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού και θα είναι κυβερνητική η θέση η οποία θα εκφραστεί και κατά τις διαπραγματεύσεις. Η λύση βρίσκεται σε τρία επίπεδα: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων και χωρίς διαδικασίες αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια. Αυτή είναι και η εθνική θέση. 

Για παράδειγμα, το να λένε, “έχω μια γλώσσα” – που εγώ θεωρώ ότι είναι διάλεκτος και δεν είναι  οριοθετημένη γλώσσα – και από εκεί να ξεκινάς και να πας να δημιουργείς ένα δήθεν έθνος, που δήθεν υπάρχει και από εδώ και από εκεί. Αυτά πρέπει να λυθούν και να υπάρχει παγιοποίηση και σεβασμός των συνόρων έναντι όλων. Μην ξεχνάτε ότι τα Σκόπια ήταν ένα κράτος μέρος μιας ομοσπονδίας και δέχεται πιέσεις από άλλα κράτη.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης: 

Έχουμε την ευθύνη να ακούμε τις σκέψεις, τις ανάγκες και τις αγωνίες του κόσμου και να συνυπολογίζουμε τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν είμαστε εμείς για να λύνουμε τα ψυχολογικά προβλήματα της αντιπολίτευσης.

Εμείς είμαστε αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή περίοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος και με μεγάλα οφέλη για τη χώρα. Το 2014 θα έβγαινε, δήθεν, η χώρα από τη μνημονιακή περίοδο με 27,5% ανεργία και όλα αυτά που υπήρχαν τότε στη χώρα. Εμείς βγαίνουμε αυτή τη στιγμή, με μια προσπάθεια που έχει κατεβάσει κατά 7% την ανεργία, που μας οδηγεί σε ανάπτυξη, καθώς το 1,7 ανάπτυξη καταγράφεται για πρώτη φορά. 

Ερχόμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν καινούργιες προοπτικές και καινούργιες ευθύνες. Υπάρχουν μέτρα που άλλα είναι σκληρά και άλλα ανακουφιστικά. 

Για το πρόσφατο συμβάν στα Ίμια:

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε χάρη στην ψυχραιμία και την εκπαίδευση, που ξεκινάει από την στρατιωτική ηγεσία και φτάνει στον κυβερνήτη του πλοίου και στον τελευταίο στρατιώτη. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, τι να κάνουν και έχουν και την εκπαίδευση και την ψυχραιμία να εκτελούν την αποστολή τους.

H Τουρκία κάνει μια πολιτική για τους δικούς της εσωτερικούς και διεθνείς λόγους. Για εμάς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Τελεία. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν κινδυνεύουν από ρητορικές αναφορές. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας με ψυχραιμία, γνώση και αποφασιστικότητα. Προτιμάμε τον διάλογο, προτιμάμε την ειρήνη, όχι όμως διάλογο πάνω σε ζητήματα που έχουν λυθεί και για μας δεν συζητιούνται.

Για τη συνεργασία με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμένο και το ζήτημα της ΠΓΔΜ:

Συνεργαζόμαστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Πάνο Καμένο, χίλια τα εκατό, για ζητήματα του Υπουργείου. Βέβαια, συζητήσεις κάνουμε για όλα αλλά δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις επί των θέσεων. Η γραμμή θα είναι της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της, με συγκεκριμένους τρόπους και η κυβερνητική γραμμή εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Για το συγκεκριμένο, αρμόδιος υπουργός, είναι ο υπουργός Εξωτερικών.  Βέβαια, όλοι οι υπουργοί έχουν λόγο. 

Δεν υποτιμώ τον ρόλο του Πάνου Καμένου στη κυβέρνηση, ίσα ίσα τον υπερτιμώ αλλά συγχρόνως λέω, ότι ανήκει σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό το άλλο κόμμα διατυπώνει τις θέσεις του, θα τις πάρουμε υπόψη μας αλλά η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης και επαναλαμβάνω ότι αυτή η απόφαση θα κινείται στην εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, χωρίς αλυτρωτισμούς.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και το κλείσιμο στρατοπέδων:

Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου της ένταξης των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις μέρες που έρχονται θα υπάρχει οριστική απόφαση, μετά από ένα έτος συζήτησης. Κάποιοι εμφανίζονται ότι τώρα το μάθανε. 

Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το έμψυχο δυναμικό μας αλλά και τα οπλικά συστήματα. Να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα. 

Επειδή θα υπάρχει και κάποια ανησυχία σε τοπικές κοινωνίες, εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι κάνοντας κάτι δημιουργούμε και ισοδύναμο για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα ο σχεδιασμός μας προβλέπει η Αεροπορική Βάση να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Η Καλαμάτα, ο Βόλος και άλλες πόλεις θα ευνοηθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ