Σκληρή δήλωση Φ.Kουβέλη για Τουρκία: «Δεν διεκδικούμε τίποτα- Στηριζόμαστε σε όσα καταγράφονται στις διεθνείς συνθήκες»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, σήμερα Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, επισκέφθηκε τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς στα Τρίκαλα, όπου παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων στους οποίους και επέδωσε τα πτυχία, καθώς και στην τελετή θεμελίωσης του κτιρίου Διοικητικής Μέριμνας της ΣΜΥ.
Το έργο υλοποιείται με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι τοπικών αρχών καθώς και συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και θέλει να προάγεται η ειρήνη και η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεν διεκδικούμε, τόνισε, τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από αυτό που αποτελεί το εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως με σαφήνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο καταγράφεται στις διεθνείς συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να προάγεται η ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατ’ ελάχιστον να εκχωρήσουμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
Απευθυνόμενος προς την Τουρκία τόνισε:
Η Ελλάδα έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Έχει έμψυχο και γενναίο στρατιωτικό προσωπικό από τον απλό οπλίτη μέχρι την ανώτατη ηγεσία. Με μια συγκεκριμένη, συγκροτημένη στρατιωτική δομή και κυρίως με το μεγάλο όπλο της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον, στην ετοιμότητα και την εγρήγορση, στα ιδανικά αυτής της χώρας.
Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε:
Λυπάμαι αλλά και στη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας του κυρίου Ερντογάν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας στελεχών .
Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που δεν συνέδεσε, άμεσα τουλάχιστον, όπως έπραττε τις προηγούμενες φορές, την αποφυλάκιση και την επιστροφή τους στην πατρίδα με την παράδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι προσέφυγαν στη χώρα μας και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με το εθνικό μας Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις συστηματικές, τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να φιλοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη σύντομα θα επιστρέψουν στην πατρίδα.
Θα είχε τελειώσει το ζήτημα, εάν η Τουρκία δεν είχε εντάξει τη σύλληψη των δύο στελεχών μας στην κλιμακούμενη, από τη μεριά της, ένταση προς τη χώρα μας. Μια ένταση που θέλει να αναδεικνύει, με διακυμάνσεις βέβαια, όχι γιατί πιστεύει ότι μπορεί κάτι να πάρει από το Αιγαίο ή από του ελληνικούς αιθέρες αλλά γιατί θέλει μέσα από αυτή την τακτική να διατηρεί ανοιχτό το πεδίο, έτσι ώστε να διεκδικήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.