Η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, τόνισε ο Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Μόσχας στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, με τον Πάνο Καμμένο, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη Ρωσία.

Κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο υπουργών, ο Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρθηκε στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό.

«Οι ένδοξες σελίδες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενώνουν τους λαούς μας. Η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου. Επαναβεβαιώθηκε από την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα το 2016. Περιμένουμε επίσης την επίσκεψη της ηγεσίας της Ελλάδας στη χώρα μας τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Ο Ρώσος υπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στην αυξανόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ.

«Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας.

Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως», υπογράμμισε ο Σεργκέι Σοϊγκού

«Παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική του ΝΑΤΟ που στοχεύει στην ενεργή στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Βλέπουμε προσπάθειες να εμπλακούν όλο και περισσότερες χώρες — μέλη, εννοώ πρώτα απ’ όλα τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού στο πλαίσιο συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Κάμμενο.

Η αμερικανική απόφαση να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) θα έχει σοβαρές συνέπειες πρωτίστως για την Ευρώπη και γι’ αυτό απαιτείται εκτενής συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισήμανε ο Σεργκέι Σόιγκου.

«Όσο για τους πυραύλους μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας, δε φαίνεται πως όλοι στην Ευρώπη καταλαβαίνουν ότι αυτή η απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ευρώπη, συγκεκριμένα πρωτίστως για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη συζήτηση αυτού του ζητήματος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη», τόνισε ο κ. Σόιγκου.

Από τη μεριά του, ο Πάνος Καμμένος περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως εκρηκτική, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στη διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας της διεθνούς πολιτικής

«Θα ήθελα επίσης να πω ότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και επίσης διαθέτει οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Τους υποστηρίζουμε στην κατάσταση ετοιμότητας για μάχη και θα θέλαμε να συζητήσουμε τρόπους για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ