«Βόμβα» από τον αν.υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Ρήγα: «Μακάρι να τα βρίσκαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στην ΑΟΖ του… Αιγαίου»!
Αγνοια (;) των όρων «ΑΟΖ» και «υφαλοκρηπίδας», καταδεικνύει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Documento» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, άγνοια επικίνδυνη για το αξίωμα που κατέχει, αλλά αυτό είναι το καλό σενάριο: Το… επικίνδυνο σενάριο, προδίδει πρόθεση για νέο κυβερνητικό deal με τη Τουρκία, αυτή την φορά για την ελληνική ΑΟΖ.
Μετά την «επιτυχία» εκχώρησης της Μακεδονίας, η οποία βέβαια έγινε για «πατριωτικούς λόγους» όπως αναφέρει (χαρακτηρίζει εμμέσως, πλην σαφώς, «εθνικιστή» και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που απέρριπτε την εκχώρηση του όρου – και ότι αυτός συνεπάγεται «Μακεδονία» στα Σκόπια με την φράση: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον ακραίο εθνικισμό και όχι στον πατριωτισμό, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο. Σήμερα, όμως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της πΓΔΜ»).
Ας δούμε κατ’αρχήν τα όσα απίθανα και άκρως εθνικά επικίνδυνα, είπε για την «ΑΟΖ του Αιγαίου»: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών (σ.σ.: ψέμα. Αν ήταν έτσι η Κύπρος δεν θα ανακήρυσσε ποτέ ΑΟΖ. Αρα ούτε κατά λάθος δεν πρόκειται να ανακηρύξουν ΑΟΖ). Αρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο, πρόκειται για θέμα το οποίο έχει προχωρήσει, αλλά εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και στο Αιγαίο για να αποδώσει τον πλούτο που διαθέτει (σ.σ. πρώτη φορά παραδέχεται επίσημα κυβερνητικό στέλεχος της νυν κυβέρνησης ότι το Αιγαίο «κρύβει πλούτο». Επειτα, ουδέποτε υπήρξε θέμα «υφαλοκρηπίδας» στο Ιόνιο)».
Και στο τέλος ρίχνει την «βόμβα»: «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Συζητήσεις γίνονται, αλλά η Τουρκία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει ένα αποτέλεσμα τέτοιας μορφής».
Το ζήτημα είναι ότι «με τη σύμμαχο Τουρκία» ΔΕΝ υπάρχει θέμα ΑΟΖ στο Αιγαίο.
Το μοναδικό θέμα που αναγνωρίζει η Ελλάδα επίσημα από το 1973 ότι υπάρχει ως διαφορά με τη Τουρκία, είναι το θέμα υφαλοκρηπίδας.
Τώρα, πολύ πονηρά θέτουν και θέμα ΑΟΖ Αιγαίου οι κυβερνητικοί.
Αλλά και γεωγραφικά, ΑΟΖ, δεν υπάρχει σε τόσο στενή θάλασσα, όπως αυτή του Αιγαίου. Υπάρχουν Εθνικά Χωρικά Υδατα στα 6 μίλια, διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα, βασικά στο βόρειο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και μέχρι εκεί.
Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλά για «ΑΟΖ στο Αιγαίο».
Να το δούμε «εν εκτάσει» το θέμα; Οτι αναφέρεται στην ανοικτή θάλασσα του νοτιοανατολικού Αιγαίο και στο σύμπλεγμα της Μεγίστης; Αρα αναγνωρίζει ότι εκεί «μπορούν να τα βρουν με τη Τουρκία»;
Δηλαδή, πώς; Να αναγνωρίσουμε ότι έχει ΑΟΖ η Τουρκία, στην Μεγίστη, όπως διακηρύσσει η Αγκυρα, «σβήνοντας» το νησιωτικό σύμπλεγμα από τον χάρτη και εκχωρώντας την θαλάσσια έκταση από την Κρήτη μέχρι τη Κύπρο στην Αγκυρα;