Η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας για την αναβάθμιση των F-16
Η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων είχε ως θέμα την ενημέρωση, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την κατατεθείσα από 7/1/2019, με γενικό και ειδικό αριθμό 1898/91 τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αφορά την ψηφοφορία που εκκρεμεί για την τροπολογία αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16 και την εκπλήρωση υποχρεώσεων της εταιρείας Lockheed Martin.
Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η σύμβαση πρέπει να περάσει άμεσα για να μην χαθούν τα χρήματα και να μην κλείσει η ΕΑΒ και γι’ αυτό προκρίθηκε ως λύση η τροπολογία. Επεσήμανε ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την απώλεια της σύμβασης η οποία συνεπάγεται με απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα αλλά ακόμα χειρότερα θα είναι το ¨τελειωτικό χτύπημα” για την ΕΑΒ
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΥΕΘΑ: «θα γίνει σήμερα ανάλυση των πάντων και τα άκρως απόρρητα στοιχεία θα δοθούν στη διάθεση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και αν δεν καλυφθούν οι βουλευτές τότε θα την αποσύρουμε και αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι μέχρι τώρα έχει συζητηθεί.
Διότι η συγκεκριμένη σύμβαση αν δεν περάσει άμεσα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα θα χάσει 260 εκατομμύρια δολάρια και η ΕΑΒ θα κλείσει».
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου πρέπει να κλείσει το όλο θέμα, ενώ απαιτείται χρόνος, ώστε και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.
Από την μεριά τους, οι παράγοντες και φορείς της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας υποστήριξαν πως η θετική ψήφος στην τροπολογία που έχει καταθέσει το ΥΠΕΘΑ για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη την επενδυτική ενίσχυση και βιωσιμότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Αναλυτικότερα, ο Ζαχαρίας Γκίκας, Πρόεδρος της ΕΑΒ, είπε ότι είναι σημαντικό να θωρακιστεί η αμυντική βιομηχανία. Ανέφερε ότι από το 2009 έχει να προσληφθεί προσωπικό και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν να κρατηθεί ζωντανή η ΕΑΒ.
Ο κ. Γκίκας δεν παρέλειψε να περιγράψει ότι «ο Υπουργός βιώνει μεγάλη αγωνία», να φτιαχτούν τα αεροσκάφη, να κρατηθεί η ΕΑΒ όρθια που έχει πολύ καλό όνομα, «αλλά δεν έχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να σηκώσει δουλειές από όλον τον κόσμο αν και μπορεί να ανταποκριθεί».
Ως προς την τροπολογία είπε ότι «αφορά έργα ζωής για την ΕΑΒ, ότι αφορά έργα που θα την απογειώσουν». «Δεν μας επέλεξε τυχαία η Lockheed Martin. Έχουμε μεγάλη πίεση να κρατάμε υψηλά τα standards», υποστήριξε ο κ. Γκίκας.
Επίσης, από την μεριά του ο Δημήτρης Βάσσος, Πρόεδρος του Σωματείου της ΕΑΒ, είπε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και συνεπώς αν η Βουλή ψηφίσει την τροπολογία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών είναι σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας.
«Στην ΕΑΒ υπάρχουν εργαζόμενοι, η μεγαλύτερη αξία της ΕΑΒ είναι η ποιότητα των υπηρεσιών της που τη διασφαλίζουν οι εργαζόμενοί της. Οποιαδήποτε επένδυση γίνει στην ΕΑΒ θα την βοηθήσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί» είπε ο κ. Βάσσος και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στους εργαζόμενους της ΕΑΒ έχει επιβληθεί το ενιαίο μισθολόγιο που δεν αρμόζει σε εργαζόμενους μιας βαριάς βιομηχανίας.
Ο Αναστάσιος Ροζόλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, επισήμανε ότι οι εταιρείες της ΕΑΒΙ είναι κυρίως κρατικές και σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται υποστήριξη για να επιβιώσουν.
Τάχθηκε υπέρ της έννοιας Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στην ενίσχυση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών και υπογράμμισε ότι η τροπολογία εξασφαλίζει σημαντικό έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ζητώντας να στηριχθούν όχι μόνο η ΕΑΒ αλλά και οι ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες που ζητούν ακόμη περισσότερο έργο.
Ο εκπρόσωπος εταιρειών Αεροδιαστημικής και ‘Αμυνας Ευάγγελος Βερονικιάτης, είπε ότι είναι καλή έννοια τα ΑΩ, δεν αρνήθηκε όμως ότι “η διαχείρισή τους είναι ένα άλλο θέμα”.
Ως προς την τροπολογία είπε ότι αναμφίβολα θα βοηθήσει την εγχώρια βιομηχανία. Είπε ακόμη ότι η ΕΑΒ είναι βασικός πυλώνας αλλά και οι υπόλοιπες ιδιωτικές βιομηχανίες πρέπει να λάβουν ένα κομμάτι της επένδυσης.
Τον λόγο πήρε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Lockheed Martin, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίες δήλωσε ότι «η συνολική ωφέλεια την οποία θα αντλήσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Αμυντική Ελληνική Βιομηχανία, εκτιμήθηκε από την Lockheed Martin, σε 263,7 εκατομμύρια δολάρια.
Από αυτά τα 160 εκατομμύρια αφορούν σε εργασίες συμπαραγωγής και σε αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει τίποτα επιπλέον”, ενώ πρόσθεσε ότι τα “263,7 εκατομμύρια είναι όφελος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μειώνεται το τίμημα της LOA ούτε κατά ένα δολάριο” επισημάνοντας ότι την απάντηση αυτή την έχει δώσει και η αμερικανική κυβέρνηση.
Συμπεραίνοντας, είναι σαφές από τις τοποθετήσεις τόσο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, όσο και των φορέων και παραγόντων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ότι αν η τροπολογία δεν ψηφιστεί, το πλήγμα για την χώρα στον τομέα της άμυνας και του αντίστοιχου βιομηχανικού κλάδου θα είναι τεράστιο έως και “μοιραίο”, στον βαθμό που θα οδηγήσει την ΕΑΒ σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Συνέχεια στις ραγδαίες εξελίξεις θα δοθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 9.30 το πρωί οπότε και προσδιορίστηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση προς τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής, «Ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο για θέματα της αρμοδιότητάς του».