Ε.Αποστολάκης από Κύπρο καλεί ΕΕ να «προστατέψει εδάφη και πληθυσμούς» από την Τουρκία
Αγωνιώδης έκκληση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τις Βρυξέλλες για την επερχόμενη "καταιγίδα" στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Αποστολάκης, από την Κύπρο κτύπησε το “καμπανάκι” κινδύνου στην ΕΕ ζητώντας να προστατευτούν για πρώτη φορά “εδάφη” και “πληθυσμοί” σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο απευθύνοντας αγωνιώδης έκκληση προς τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο Ελληνας ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, αναγνώρισε ότι υπάρχει τουρκική απειλή κατάληψης εδαφών και ασφάλειας του πληθυσμού σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για το λόγο αυτό ζήτησε στρατηγική ασφάλειας με συγκεκριμένες δράσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις “εδάφη” και “πληθυσμός” και συγκεκριμενοποιώντας έτσι την τουρκική απειλή.
Οι μέχρι στιγμής διατυπώσεις Ελλήνων Υπουργών Εθνικής Άμυνας, αναφέρονταν αόριστα στον όρο “ασφάλεια”. Κάτι που τώρα άλλαξε.
Πιο αναλυτικά, ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε “να λάβει σοβαρά υπόψιν της η ΕΕ τις ιδιαίτερες συνθήκες ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη της, για τον προσδιορισμό μιας συνεκτικής στρατηγικής αντιμετώπισης τους και προστασίας των πολιτών και των εδαφών τους”.
Ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι η συλλογική και σταθερή συνεργασία των μελών-κρατών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων οι οποίες απαιτούνται για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η συναντίληψη(!) των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας.
Η φρασεολογία του Ελληνα ΥΕΘΑ, μόνο τυχαία δεν είναι εν όψει της γεωπολιτικής “καταιγίας” σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Οπως ανέφερε το pronews.gr, το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος Barbaros καθορίζει ήδη τα σημεία στα οποία η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις (εντός της κυπριακής ΑΟΖ) δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων.
Το Barbaros κινείται στις περιοχές F και G (στα τεμάχια 2,3,8,9,13 ) που ανήκουν βέβαια στην κυπριακή ΑΟΖ για να καθορίσει τις περιοχές που θα κάνει γεωτρήσεις πιθανότατα με το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».
Ταυτόχρονα, σήμερα η Αγκυρα, αμέσως μετά την σύγκλιση του Συμβούλιου Εθνικής ασφάλειας, προχώρησε στην έκδοση σειράς παράνομων NAVTEX με τις οποίες «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».
Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι μια από τις NAVTEX δεσμεύει περιοχή όπου επιχειρεί η Exxon Mobil. Τουλάχιστον στο επίπεδο αυτό είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια κατά αμερικανικών συμφερόντων.
Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex η Άγκυρα «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος» στό βυθοτεμάχιο 10, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.
Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.
Για το λόγο αυτό, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας Gabriel-Beniamin Les, της Γαλλίας Florence Parly, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας Peter Mihatov.
Ειδικότερα, κατά τις διμερείς συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής κοινού ενδιαφέροντος. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αυτών καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα PESCO.
Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jean-Pierre Francois Lacroix, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως με διάθεση ναυτικής μονάδος από το 2006.
Ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, επισήμανε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων, ενώ χαρακτήρισε μείζων πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εξισορρόπηση εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας.