ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης σε ΟΗΕ: «Μην αλλάξετε τίποτα στη δύναμη στην Κύπρο – Κίνδυνος αναζωπύρωσης της έντασης»
Ο ΟΗΕ αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο – και η Ελλάδα, παραμένοντας προσηλωμένη στον Καταστατικό Χάρτη λειτουργίας του, συμμετέχει διαχρονικά στις ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιεί, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας την Παρασκευή στην υπουργική σύνοδο του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του οργανισμού.
Η σύνοδος αποσκοπεί στην εξέταση της διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου υλοποίησης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, αναφορικά με τις δυνατότητες και την απόδοσή τους, καθώς και την προστασία αμάχων.
Συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών από 52 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την Κύπρο εκπροσωπεί ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στη συμβολή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και δράσεις του ΟΗΕ, είπε πως αυτή τη στιγμή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος στην αποστολή του Λιβάνου (UN Interim Force in Lebanon) και της Λιβύης (UN Support Mission in Libya). Παράλληλα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλουν σε δράσεις οικοδόμησης δυνατοτήτων.
Σημείωσε επίσης, ότι η ενεργή υποστήριξη περιφερειακών και τοπικών δρώντων στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, λόγω και της πολιτισμικής και πολιτικής συναντίληψης που παρουσιάζουν με τις κοινότητες στις οποίες πραγματοποιούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις, δύναται να συμβάλει θετικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα προωθεί διμερείς και πολυμερείς αμυντικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επίλυσης μακροχρόνιων διμερών διαφορών με χρήση ειρηνικών μέσων, με σκοπό τη διασφάλιση ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ επισήμανε τον διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ στην ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.
Αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρέχουσα σύνθεση της δύναμης και η εντολή της, αποτελούμενη από στρατιωτική, αστυνομική και πολιτική συνιστώσα, ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές ανάγκες στο έδαφος και είναι πολύ αναγκαία.
«Κατά την άποψή μας – τόνισε – οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της εντολής ή της σύνθεσης της Δύναμης θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για το status quo στο νησί και για τον πρωταρχικό στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, από το σημείο όπου διακόπηκαν στη συνδιάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017.
Επιπλέον, σε περίπτωση αλλαγών στην τρέχουσα εντολή της ειρηνευτικής δύναμης, υπάρχει απτός κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες μιας νέας αναζωπύρωσης έντασης κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, όπως διαπιστώσαμε σε πολλές περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν».