Δ.Καμμένος προς Ε.Αποστολάκη: «Έχει άδεια η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και αναχαιτίζει τα ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο;»
Σε ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη προχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Δύναμης Ελληνισμού» Δ.Καμμένος μετά την παρενόχληση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, από τουρκικά μαχητικά.
ΚύριοιΥπουργοί,
Πρωτοφανής ήταν η τουρκική πρόκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ανήμερα της εθνικής επετείου. Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-4 παρενόχλησαν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821. Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού. Τα δύο F-4 είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών.
Επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Τσίπρα -και το οποίο πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών- ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.
Η Τουρκία δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι εφαρμόζει επισήμως στην πράξη το «ειδικό καθεστώς» αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν. Αιγαίου, το οποίο «έχει χτίσει» με αρωγό και σύμμαχο το ΝΑΤΟ από το 1980 μέχρι σήμερα, με τη βουβή ανοχή και αποδοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.
Η Άγκυρα διέψευσε ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του προς το Αγαθονήσι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.Το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολούανέφερε ότι:
«Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», προσθέτωντας ότι:
«Τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους» προσέθεταν οι ίδιες πηγές ασφαλείας στο τουρκικό πρακτορείο.
Η Άγκυρα δηλαδή, παραδέχεται ότι δεν εκτελούσε στρατιωτικές ασκήσεις ούτε καθημερινές εκπαιδευτικές πτήσεις στην περιοχή του Αγαθονησίου, δηλαδή δεν υπήρχε στρατιωτική δραστηριότητα.
Επομένως τα «καθήκοντα» αναχαίτισης του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου, τεκμαίρονται μόνον από την εφαρμογή των παράνομων και έωλων διαταγών του ΝΑΤΟ, με τις οποίες όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου τίθενται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
• Αληθεύει ότι το ΝΑΤΟ – δηλαδή η Τουρκία – εφαρμόζουν την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, καθιστώντας τα στην ουσία «ξένο κράτος», αφού δεν αναγνωρίζεται η ελληνική εθνική κυριαρχία τους;
• Αναγνωρίζετε ότι με την κίνησή της ανήμερα της εθνικής επετείου η Τουρκία παραβιάζει το Καταστατικό του ΟΗΕ αρ. 2 περί σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας;
• Διαβλέπετε παράλληλα την σαφή παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο αρ. 3, η οποία απαγορεύει στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την ελληνική κυριαρχία;
• Αποδέχεστε το γεγονός ότι αχρηστεύεταιτο Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ το οποίο θα επενεξεταστεί στη συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις 12 Απριλίου;
• Αναγνωρίζετε ότι παραβιάζεταιη ίδια η Σύμβαση της Λωζάννης διότι με το άρθρο 12 της Συνθήκης η Τουρκία δέχεται ότι δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα πέραν των 3ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές και κυρίως το άρθρο 13, δια του οποίου απαγορεύεται στα τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;
• Τι ισχύ έχουν οι οι διαταγές του ΝΑΤΟ;Παρακαλώ να προσκμιστούν. Είναι πράγματι παράνομες καθόσον απαγορεύεται η εμπλοκή της Συμμαχίας σε ερμηνεία και παραποίηση Διεθνών Συνθηκών;
• Για ποιους λόγους δεν αιτείστε την ακύρωση αυτών των διαταγών, εφόσον υφίστανται απευθείας από το ΝΑΤΟ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κ. Καμμένος
Η απάντηση του ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη είναι η εξής:
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Δημήτριος Καμμένος με θέμα «Τι είδους εξουσιοδότηση έχει λάβει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ προκειμένου να αναχαιτίζει όλα τα ελληνικά αεροσκάφη στο Ανατολικό Αιγαίο» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, και κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ τα ακόλουθα:
Κατ΄ αρχάς δεν υφίστανται συμμαχικές διαταγές οι οποίες να θέτουν σε αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία επί του συνόλου της επικράτειας.
Η επιχειρησιακή σχεδίαση της Συμμαχίας ΔΕΝ εξαιρεί κανένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Το NATO με την ανάπτυξη της SNMG-2 στο Αιγαίο το 2016 και τις περιπολίες Νατοϊκών πλοίων εντός των χωρικών υδάτων νήσων του Αν. Αιγαίου, κατήργησε έμπρακτα κάθε ανυπόστατο ισχυρισμό της γείτονος περί αποστρατιωτικοποίησης αυτών αλλά και την «κατευθυντήρια οδηγία» του SHAPE του 2006.
Όσον αφορά στο επισυναφθέν στην ερώτηση έγγραφο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, έτους 2010, αυτό αναφέρεται σε διαδικασίες της τότε ισχύουσας δομής της Συμμαχίας.
Περαιτέρω οι συμμαχικές οντότητες CC AIR IZMIR και CAOC 7, οι οποίες αναφέρονται στο έγγραφο έχουν προ καιρού καταργηθεί, λόγω σημαντικών αλλαγών, που έκτοτε επήλθαν στη δομή του ΝΑΤΟ. Αναφορικά με την Οδηγία «Aegean Islands Policy Guidance», αυτή δεν αποτελεί «διαταγή» του ΝΑΤΟ, αλλά «κατευθυντήρια οδηγία» για την οποία υπήρξε άμεση αντίδραση σε υψηλότατο επίπεδο (κ. Α/ΓΕΕΘΑ), με αποστολή επιστολής, με την οποία γνωστοποιούνταν ότι τα διαλαμβανόμενα σε αυτή για την χώρα μας είναι «nonexistent», ζητώντας την άμεση απόσυρσή της. Έκτοτε, παραμένει ως αμετάκλητη εθνική θέση το «non-existent» της υφιστάμενης «κατευθυντήριας οδηγίας» και σε αριθμό συναντήσεων υψηλότατου επιπέδου (ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ) της χώρας μας με αντίστοιχους της Συμμαχίας και χωρών μελών αυτής, παγίως τίθεται η απαίτηση απόσυρσής της.
Το ΥΠΕΘΑ υλοποιεί δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορούν σε δράσεις υλοποίησης των προβλεπομένων στο Memorandum of Understanding ή Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ (Αθήνα, 27 Μαΐου 1988) και των Οδηγιών για την Πρόληψη Απρόβλεπτων Γεγονότων και Επεισοδίων στον Ανοιχτό Θαλάσσιο και Διεθνή Εναέριο Χώρο (Κων/πολη 8 Σεπτεμβρίου 1988). Σε ό,τι αφορά στις δράσεις υλοποίησης των ΜΟΕ, εμπίπτουν στον υφιστάμενο κατάλογο των 29 συμφωνηθέντων ΜΟΕ και στοχεύουν στη δημιουργία κυρίως κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με την εφαρμογή αμυντικής πολιτικής αρχών, στη βάση της οποίας προάγουμε την καλλιέργεια διαλόγου και συνεργασίας, αντί της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης. Τέλος αναφορικά με το σκέλος της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων θα πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιες διαταγές του ΝΑΤΟ γίνεται αναφορά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ