Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

«Κυρίες και κύριοι

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπου συμμετείχα στην Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κατρούγκαλο, καθώς και στη Σύνοδο Εργασίας των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε θέματα, ανταλλάξαμε απόψεις και πήραμε αποφάσεις επί θεμάτων που αφορούν στην άμυνα και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη συνεργασία με τις χώρες του G5 Sahel, τις υβριδικές απειλές, την πρόοδο υλοποίησης των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και στις μελλοντικές μας ενέργειες αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Συναντήθηκα επίσης και συζήτησα με πολλούς ομολόγους μου επί θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος. Επεσήμανα σε όλους, αρχής γενομένης από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κ. Μογκερίνι, τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συνθήκες.

Η Τουρκία στο επίκεντρο

Επιπλέον, τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα. Εξέφρασα επίσης την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Επεσήμανα επίσης ότι η προκλητική συμπεριφοράς της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης , η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είχατε κάποια απάντηση σε αυτά που θέσατε;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβίαση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είδαμε ότι η Τουρκία βέβαια συνεχίζει τις προκλήσεις και με αυτούς τους χάρτες που παρουσίασε για άλλη μια φορά ο ομόλογός σας, ο Χουλουσί Ακάρ, που εξαφανίζουν ουσιαστικά το Καστελόριζο, όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Φαίνεται πως η Τουρκία παρά τη ρητορική καταδίκη των ενεργειών της, δεν ακούει, δεν κάνει πίσω.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η προσπάθεια είναι να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη και να υπάρχει μια ισορροπία στην περιοχή, ιδιαίτερα ειρήνη.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έθεσε κάποιος το ζήτημα των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας; Συζητήθηκε καθόλου μέσα στο Συμβούλιο;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες. Θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το ζητήσατε εσείς, κύριε Υπουργέ, αυτό; Τη λήψη μέτρων σε μια δεύτερη φάση;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Βεβαίως, ζήτησα ότι πρέπει να γίνει οτιδήποτε μπορεί να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ