Αργά το θυμήθηκαν: Το ΥΠΕΘΑ θα ζητήσει αύξηση των αμυντικών δαπανών – Τι μπορεί να γίνει
Η Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχει αγοράσει ούτε… πιστόλι και ότι καινούριο υλικό έχει παραλάβει αποτελεί παραχώρηση των ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να το ξεφορτωθούν.
Αυτός ο εθελοντικός «αφοπλισμός» της χώρας την έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση έναντι των επιδιώξεων της Τουρκίας η οποία επιχειρεί να αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη της Α.Μεσογείου και να ασκήσει τον έλεγχο στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.
Από την χώρα λείπουν εξοπλισμοί αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ και τώρα πρέπει να «τρέξει» για να πετύχει να διατηρήσει τις αποτρεπτικές της ικανότητες.
Ο ΥΕΘΑ είναι θα ζητήσει αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Οι αυξήσεις των κονδυλίων για την άμυνα θα αφορούν και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποδοχές προσωπικού. Θα είναι στοχευμένες σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του πτητικού επιδόματος.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πιστεύει ότι πολλά μπορούν να διορθωθούν και θα διορθωθούν σύντομα στην ΠΑ. Η αναβάθμιση των F-16,είναι για το μέλλον, αλλά η επίλυση των προβλημάτων υποστήριξης των γαλλικών Mirage 2000, μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα και να αλλάξει πολλά από τα σημερινά δυσμενή δεδομένα.
Υπάρχει το μεγάλο θέμα της ενίσχυσης του Στόλου. Η εγκατάλειψή του εδώ και σχεδόν 20 χρόνια έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Η απόκτηση νέων πλοίων εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους προχωρούν μεν αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Πριν από το 2025 νέο πλοίο δεν μπορεί να ενταχθεί στο Στόλο. Υπάρχει και η Αμερικανική πρόταση ,αλλά και αυτή είναι σε πρώϊμη φάση. Τι μπορεί να γίνει;
Ο ΥΕΘΑ έχει ζητήσει από το ΓΕΝ προτάσεις γρήγορα. Σημαίνει αυτό ότι θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ; Υπάρχει περίπτωση να “ζεσταθεί” ξανά η συζήτηση για τις περιπολίες γαλλικών φρεγατών Fremm στη “γειτονιά” μας;
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και δημοσιεύματα για δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Ωστόο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται και αυτή τη φορά να υπάρχει ευτυχή κατάληξη. Η Ελλάδα ζητά εδώ και χρόνια να της δοθούν δύο αντιτορπιλικά αυτού του τύπου. Ο Ευ. Αποστολάκης όταν του το αρνήθηκαν οι Αμερικανοί είχε προτείνει να στείλουν οι ΗΠΑ δύο τέτοια πλοία στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για μόνιμη παρουσία. Ούτε αυτό το αίτημα είχε ικανοποιηθεί.
Σε ότι αφορά την ΠΑ υπάρχει η άμεση λύση των 60 Mirage 2000-5EI της Ταϊβάν που μπορούν να αποκτηθούν άμεσα με μόλις 600 εκατομμύρια δολάρια.
H Πολεμική Αεροπορία έλαβε επίσημη ενημέρωση από την Ταϊβάν για την κατάσταση, τον διαθέσιμο αριθμό και την τιμή πώλησης των Mirage 2000-5EI που η νησιωτική χώρα διαθέτει προς πώληση.
Η Αεροπορία της Ταϊβάν διαθέτει προς πώληση εντός του 2020, 48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια «-5EI» δηλαδή συνολικά 60 αεροσκάφη προς πώληση με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος και μαζί με τα αεροσκάφη περιλαμβάνεται επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών και βλημάτων MICA EM και IR.
Σημειώνεται ότι σε τιμές 1999 που αποφασίστηκε η προμήθεια των ελληνικών Mirage 2000-5 η αξία του πακέτου θα ήταν περί τα 4 δισ. ευρώ!
Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν μεταξύ Μάϊου 1997 και Νοεμβρίου 1998 και οι ηλικίες τους, είναι μεταξύ 22 και 23 ετών, δηλαδή 3-4 χρόνια πιο παλιά από τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2.
Η αγορά του συνόλου των μαχητικών θα κόστιζε μόλις 600 εκατ. δολ. και θα αρκούσαν για να αντικατασταθεί το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM και των F-4E PI που μέχρι το 2025 θα έχουν βγει από την ενεργό δράση.
Ακόμα και αν ένας αριθμός από αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά, αρκούν για να αντικατασταθούν με αναλογία 1:1 τα 17 Mirage 2000EGM/BGM και τa 36 F-4E PI.
Το ραντάρ RDY παρέχει και τη μοναδική δυνατότητα ταυτόχρονης σήμανσης των οκτώ (από σύνολο 24 που μπορεί να έχει εντοπίσει!) πιο επικίνδυνων σε μία εμπλοκή.
Από αυτούς τους οκτώ στόχους το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να εγκλωβίσει τους τέσσερις και να καθοδηγήσει –πάντα ταυτόχρονα- εναντίον τους ισάριθμους MICA EM και IR.
Σε περίπτωση επιλογής βολής ομοβροντίας τεσσάρων MICA, αυτοί εκτοξεύονται με χρονικό διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου από τους φορείς οπλισμού του μαχητικού-φορέα, και –είτε διαθέτουν κεφαλή ραντάρ (ElectroMagnetique), είτε αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας (ΙR)- λαμβάνουν στοιχεία καθοδήγησης (ύψος, ταχύτητα, διόπτευση, σχετική ταχύτητα, πορεία) προς το στόχο, εγκλωβίζοντας τον αυτόνομα στην τελική φάση της προσέγγισής τους προς αυτόν.
Είναι επίσης επιβεβαιωμένο από ιπτάμενους της ΠΑ ότι ο MICA παρουσιάζει καλύτερες κινηματικές επιδόσεις και είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με τον ΑΙΜ-120 AMRAAM σε αυτή την μέση και τελική φάση της πρόσκτησης του στόχου.