Ν.Παναγιωτόπουλος: «Κάποια “γεράκια” στην κυβέρνηση ζητούν επιθετική στάση κατά της Τουρκίας αλλά εμείς… ψυχραιμία»!
Σε μια αποκάλυψη προχώρησε υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σήμερα το πρωί καθώς αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση στο Λονδίνο και είπε πως υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση (που τους αποκάλεσε «γεράκια» για να τους αποδομήσει») οι οποίοι ζητούν ακόμα και επίθεση κατά της Τουρκίας αλλά η κυβέρνηση διατηρεί την… ψυχραιμία της).
Ο υπουργόςΕθνικής Άμυνας είπε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».
Μόνο που τα «γεράκια» όπως τα αποκαλεί ο ΥΕΘΑ έχουν ένα απλό σκεπτικό. Ακόμα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα στις τουρκικές αλλά αυτό σε λίγα χρόνια δεν θα είναι δυνατόν.
Eν πάση περιπτώσει τα «γεράκια» καταλαβαίνουν και το αυτονόητο. Η αρπαγή υφαλοκρηπίδας με την συμφωνία Λιβύης (του αναγνωρισμένου «μισού») – Τουρκίας είναι σαν αρπαγή εθνικού εδάφους και αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος δεν θα είχε απελαθεί μόνο ο Λίβυος πρεσβευτής.
Ο υπουργός Άμυνας στάθηκε ακόμα στο ότι «είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τα οπλικά μας συστήματα» παρατηρώντας ότι «η ευημερία και η κοινωνική ειρήνη περνάει από την ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρώτη και κύρια παρέμβαση είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά έχουμε στο νου μας και τις ανάγκες του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων».
Σε ότι αφορά τη συνάντηση στο Λονδίνο ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «οι συνομιλίες αυτές δεν είναι επίδειξη μαγκιάς αλλά επίδειξη επιχειρημάτων».
«Κοίταξε στα μάτια στα ίσια και παλληκαρίσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ερντογάν. Αυτοί είπαν τα δικά τους, σε κάποια συμφωνήσαμε σε αρκετά διαφωνήσαμε. Ήταν ένα κλίμα καλής κουβέντας. Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα αλλά έπρεπε να πούμε αυτά που έπρεπε να πούμε».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο τέλος της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «να μην χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι και μετά έρχεται αυτή η δήλωση (σ.σ. του τουρκικού ΥΠΕΞ το πρωί της Κυριακής) που εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων».
«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» παρατήρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή» είπε.
«Θα εκπονήσουμε σχέδιο για τον Έβρο. Ο στόχος είναι κατ αρχήν να ελεγχθεί ο Έβρος γιατί τα χερσαία σύνορα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν από τα θαλάσσια. Τι χρειάζεται γι αυτό; Χρειάζεται περισσότερος στρατός και αστυνομία στα σύνορα, χρειάζονται καλύτερα μέσα επιτήρησης – ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για αγορά εξοπλισμού – χρειάζονται και άλλα αποτρεπτικά μέσα όπως φράχτες, μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μέσα, χρειάζονται και κλειστοί χώρο όπου θα μεταφέρονται όσοι έχουν μπει παράνομα στη χώρα».
«Δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος η Ελλάδα στο μεταναστευτικό» συμπλήρωσε ο υπ. Άμυνας προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν η ελληνική πλευρά του επισήμανε ότι δεν υπήρξε εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την Τουρκία να επιμένει «για τον παρά από την Ευρώπη».