«Δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με την Τουρκία»
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΟΖ
Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στη ΝΕΤ μιλώντας για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την ελληνική αμυντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε μεταξύ άλλων τόσο για τις σχέσεις με τν Τουρκία, την ΑΟΖ αλλά και τη συνεργασία με η Γαλλία. Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο της συνέντευξης:
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Καλημέρα σας, κύριε Παναγιωτόπουλε.
Συνοδεύσατε τον Πρωθυπουργό χθες στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχατε στις συνομιλίες και θέλω να μου πείτε πώς αποτιμάτε το ταξίδι και τι κλίμα εισπράξατε από την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών, γιατί είναι σίγουρο ότι ναι μεν συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής αλλά είναι βέβαιο ότι συζητήθηκαν και θέματα που είναι αγκάθια, ενδεχομένως, εδώ στις σχέσεις τις ελληνοτουρκικές.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα. Εγώ θα έκανα την πρόταση να αντικαταστήσουμε τον όρο χαμηλή πολιτική με τον όρο καθημερινή πολιτική. Θα ξεκινήσω με μία απολύτως λογική διαπίστωση: Για να μπορέσει ο Ελληνικός Λαός να φέρει σε πέρας την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης, χρειαζόμαστε πάνω από όλα και πριν από όλα την Εθνική μας ασφάλεια.
Αυτό το εξασφαλίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τις περικοπές που έχουν γίνει. Για να σας δώσω ένα μέτρο των περικοπών, το 2009 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου μας ήταν 6,5 δις και τώρα είναι κάτω από 3,2 δις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τις περικοπές που ήταν απαραίτητες για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Παρά τις περικοπές αυτές όμως, η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας είναι πάρα πολύ υψηλή. Επίσης, σε πολύ υψηλό επίπεδο είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το φρόνημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για αυτό και αξίζει δημόσιος έπαινος σε όλους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, από τον απλό στρατεύσιμο μέχρι την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εν μέσω, όμως, αυτών των δυσκολιών, κύριε Υπουργέ, έχει επηρεαστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αυτό λέω ακριβώς. Όχι. Η αποτρεπτική ικανότητα είναι μεγάλη, η επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι εξαιρετική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται διαρκώς με βάση τα σχέδια που καταρτίζουν τα Γενικά Επιτελεία και προστατεύουν την Εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.
Αλλά, στα Διεθνή πράγματα δεν χρειάζεται μόνο αυτό. Χρειάζεται και μία έξυπνη, σωστά δομημένη και σωστά εφαρμοζόμενη Εξωτερική Πολιτική.
Αυτό κάνει η Κυβέρνηση Σαμαρά. Την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής την έχει ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Αβραμόπουλο.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό το ταξίδι απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μελετήθηκε, προγραμματίστηκε σωστά, μεθοδεύτηκε σωστά και κινήθηκε μέσα σε πλαίσια που ήταν ακριβώς τα προβλεπόμενα και τα επιδιωκόμενα από την Ελλάδα.
Μ. ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή λύση σε ό,τι αφορά στην ΑΟΖ, για μία λύση win-win, όπως τη χαρακτήρισε.
Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Πώς επιτυγχάνεται αυτό;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν σε όλα. Άλλωστε, νομίζω ότι στις διεθνείς σχέσεις αποτελεί κοινό τόπο ότι πρέπει να συνομιλείς κυρίως με αυτούς με τους οποίους διαφωνείς.
Ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων στα θέματα της ΑΟΖ προέκυψε και από τις δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά, όσο και από του Τούρκου Ομολόγου του, του κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν σε άλλα επίπεδα να έχουν προσέγγιση, δεν μπορούν να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο καλής γειτονίας και συνεργασίας, και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να ανοίγουν το δρόμο για να λυθούν οι όποιες διαφορές με συνομιλίες.
Σε ό,τι αφορά όμως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, θέλω να ξεκαθαρίσω και να επαναλάβω αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, -η ανακήρυξη της ΑΟΖ- αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος που της το δίνει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Σύμβαση του Μοντέγκο-Μπέι.
Η Ελλάδα θα κρίνει πότε είναι κατάλληλη η συγκυρία για να προχωρήσει στην άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματός της.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πάνω σε αυτό, κύριε Υπουργέ, τώρα θέλω να μου πείτε γιατί υπάρχει, έγινε και η ρηματική διακοίνωση από Ελληνικής πλευράς, όπως γνωρίζετε, στον ΟΗΕ βασισμένη στο Διεθνές δίκαιο….
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ορθώς έγινε.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και υπήρξαν διαρροές από την τουρκική πλευρά ότι η τουρκική πλευρά θα απαντήσει με ανάλογη ενέργεια στα Ηνωμένη Έθνη. Θέλουμε να μας πείτε, λοιπόν, αν από την πλευρά την τουρκική υπήρξε κάποια αντίδραση, κάποια συζήτηση για το θέμα αυτό και αν ετέθη στο τραπέζι των συνομιλιών.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σας πω, γιατί πρώτον δεν το ξέρω και δεύτερον δεν είμαι εξουσιοδοτημένος για το ποιο είναι το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν τετ-α-τετ, πρόσωπο με πρόσωπο. Ήταν μόνο οι δυο τους και ένας διερμηνέας, οι δύο Πρωθυπουργοί, Σαμαράς και Ερντογάν.
Αυτό που θα σας πω είναι, -και νομίζω ότι μας ξέφυγε και καλό είναι να το υπογραμμίσουμε- πως σε αυτήν τη συνάντηση, τη G to G που λέμε, τη διακυβερνητική, Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να συνομιλήσουμε και οι Υπουργοί Άμυνας.
Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε διακυβερνητική διάσκεψη κάτι τέτοιο στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.
Με τον Ομόλογό μου, τον κύριο Ισμέτ Γιλμάζ, συνομιλούμε τακτικότατα στο περιθώριο των συναντήσεων των Υπουργικών Συνελεύσεων του ΝΑΤΟ. Το έχουμε κάνει μέχρι τώρα 2 φορές και οι συνομιλίες μας είναι πάρα πολύ σημαντικές.
Το επαναλάβαμε και τώρα. Είναι η τρίτη συνάντησή μας. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να κάνουμε μία πλήρη ανασκόπηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στις σχέσεις των δύο Υπουργείων Άμυνας, άρα στις σχέσεις των δύο χωρών σε αμυντικό, στρατιωτικό επίπεδο, όπου δεν σας κρύβω, και το λέω δημόσια, ότι είχα τη δυνατότητα για μία ακόμη φορά να του επαναλάβω ότι οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις στον Εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδος, καθώς επίσης και οι διελεύσεις, οι περίεργοι πλόες τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, δεν κάνουν καλό στις σχέσεις των δύο χωρών, διότι δείχνουν πρόθεση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και σε αυτά τα θέματα η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ανυποχώρητη.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, θέλω να μου πείτε από τις συνομιλίες που έχετε με τον κύριο Γιλμάζ και από τις συνομιλίες που υπήρξαν χθες, θέλω να μου πείτε, λοιπόν, και αυτό ετέθη, είναι σίγουρο το ετέθη από την Ελληνική πλευρά, όταν λοιπόν υπάρχουν, όπως λέτε, παραβιάσεις, παραβάσεις, αβλαβείς διελεύσεις, πώς είναι δυνατόν σε αυτό το κλίμα να συνεργαστούν οι δύο χώρες;
Και επίσης, θέλω να μου πείτε πώς εσείς αντιληφθήκατε, πώς εισπράξατε τις κατά καιρούς συζητήσεις που γίνονται και αναφορές από την τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο Αιγαίο μέσα σε αυτό το κλίμα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως προείπα, στις Διεθνείς σχέσεις πρέπει να συνομιλείς κυρίως με αυτούς που διαφωνείς. Πόσο μάλλον, όταν είναι γείτονές σου. Αρκεί, να έχεις ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι θέσεις σου, οι θέσεις σου αυτές να βασίζονται στο Διεθνές δίκαιο και να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις και από ποιον το θέλεις.
Νομίζω ότι, αυτή η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τους στόχους της. Και σε ό,τι αφορά, το εξαιρετικά λεπτό αλλά τόσο κρίσιμο, στρατηγικά, για εμάς θέμα της ΑΟΖ, η τοποθέτηση του κυρίου Σαμαρά ήταν σαφής. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα θα συζητάει με την Τουρκία, ασφαλώς και θα συζητάει, όσο της επιβάλλει το Εθνικό της συμφέρον.
Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο κινούμεθα και σε αυτό το πλαίσιο θα εξακολουθήσουμε να κινούμεθα.
Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας που εκδηλώνονται ως απειλές ή αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, δεν πρόκειται να περάσουν σε καμία περίπτωση, ούτε κατά ένα χιλιοστό.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μιλώντας τώρα για συνεργασίες, θέλω να δούμε ένα απόσπασμα που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη ΝΕΤ, όπου τον ρωτήσαμε πώς βλέπει τις συνεργασίες και αν ενδεχομένως τα ενεργειακά κοιτάσματα γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν τις προοπτικές συνεργασιών.
Να δούμε το απόσπασμα και θέλω αμέσως μετά και ένα δικό σας σχόλιο, κύριε Υπουργέ.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ κ. ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΝΕΤ
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αυτά δήλωσε ο κύριος Ερντογάν στη ΝΕΤ για το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω και των ενεργειακών και θα ήθελα κύριε Υπουργέ ένα σχόλιό σας.
Εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να αλλάξουν δεδομένα τα ενεργειακά; Και θέλω να μου προσθέσετε, γιατί είχατε πρόσφατα συναντήσεις και συζητήσεις εδώ στην Αθήνα και με τον Γάλλο ομόλογό σας, στη συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου εδώ στην Αθήνα για το θέμα αυτό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, να ξεκινήσω από το τέλος. Θεωρώ ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα άνοιξε ένα άλλο, πολύ πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Η προέκταση αυτής της επίσκεψης έγινε εδώ κατά τη συνεργασία μου με τον Γάλλο Υπουργό, – που είναι και στενός μου φίλος- τον κύριο Λε Ντριάν. Η προέκταση αυτή έρχεται να δείξει ότι, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει αποτελεσματικά την Ελλάδα και στον τομέα της άμυνας, και αυτό το υπογραμμίζω ιδιαιτέρως.
Σε ότι αφορά τώρα τη συνέντευξη με τον κύριο Ερντογάν. Κατ΄ αρχήν, να σας συγχαρώ γιατί ήταν μία δημοσιογραφική επιτυχία. Ακούσαμε βεβαίως με πολύ προσοχή τον κύριο Ερντογάν, ο οποίος ανέπτυξε τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.
«Βόρεια Κύπρος» ως κράτος δεν υφίσταται από πλευράς Διεθνούς Δικαίου. Αποτελεί προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Προϊόν στρατιωτικής παράνομης βίας και όλες οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, πρέπει να κατατείνουν στο να υπάρξει και πάλι ενιαία κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να μπορούν να ζουν μονιασμένοι, χωρίς ξένες επιρροές και χωρίς ξένες επεμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα των υδρογονανθράκων, επανέρχομαι… Θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συνέργειες τριών Προέδρων, οι δύο είναι εν ζωή, ο ένας δεν είναι εν ζωή. Μιλάω για τον Κληρίδη που είναι εν ζωή. Μιλάω για τον Τάσσο Παπαδόπουλο που δεν είναι στη ζωή. Μιλάω και για τον Δημήτρη Χριστόφια. Η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε δρόμο και έδειξε πως μία μικρή χώρα, κάνοντας μεγάλη εξωτερική πολιτική μπορεί να καταφέρει να αναδείξει τον υποθαλάσσιο πλούτο της.
Θεωρώ ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, μπορούν να ισχύουν και άλλα πράγματα, και άλλες συντεταγμένες του όλου ζητήματος. Αλλά, σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι, η Κύπρος κάθισε πάνω σε διεθνείς συμμαχίες, σε διεθνείς συσχετισμούς και τους διαμόρφωσε έτσι για να μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει.
Μ. ΑΛΕΞΑΚΗ: Τι συμμαχίες πρέπει να κάνουμε εμείς εκτός από το Ισραήλ; Και ευρωπαϊκές; Με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τον παράγοντα που λέγεται Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και στον τομέα της άμυνας και στον τομέα της πολιτικής μας στα στρατιωτικά θέματα. Και βεβαίως άλλες σύμμαχες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Να προσθέσουμε σε αυτή την διαδικασία και τον παράγοντα Ισραήλ, με τον οποίο -όπως ξέρετε- αναπτύσσουμε έντονη διπλωματική και αμυντική δραστηριότητα, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να θέτει σε κίνδυνο τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχουμε με τους Αραβικούς λαούς, τις οποίες τις υπηρετούμε και τις προεκτείνουμε.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα. Μιλήσατε για την Γαλλία και θέλω να μου πείτε τώρα για το θέμα των συνεργασιών και ενδεχομένως για τα βήματα που σκέφτεται να κάνει ή σχεδιάζει η Ελληνική πλευρά για το θέμα της ΑΟΖ. Στη Γαλλία λοιπόν, στη σύμμαχο Γαλλία βρίσκουμε εμείς τη χώρα με την οποία μπορούμε να κάνουμε μαζί αυτά τα βήματα και ενδεχομένως όπως είπαν ο κος Ολάντ και ο κος Σαμαράς στην Αθήνα, να υπάρξει μια συνεργασία και στα ενεργειακά στη συνέχεια;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε με τη δημοσιογραφική έννοια, αντιλαμβάνομαι απολύτως το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου που κρύβεται πίσω από την ερώτηση, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι τέτοια πράγματα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα «προλάβουμε» από την τηλεόραση.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και να σας θυμίσω γιατί το είπατε και εσείς πόσο καλά δούλεψε η Κύπρος και πότε ανακοίνωσε τη συμφωνία της με το Ισραήλ ενώ είχαν τελειώσει όλα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε πράγματα που αφορούν τόσο κρίσιμα Εθνικά θέματα, πριν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα, οι ανακοινώσεις έπονται και προηγούνται οι πρωτοβουλίες. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει αυτά τα θέματα να τα προχωρήσει και θα τα προχωρήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να κατοχυρώσουμε την Εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει τον πλούτο που από ό,τι φαίνεται υπάρχει στον υποθαλάσσιο χώρο της και όχι μόνο.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ασφαλώς. Όπως γνωρίζετε όμως κύριε Υπουργέ, ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δηλαδή η διάσταση την οποία έδωσε και ο Πρωθυπουργός εδώ κατά τη συνάντησή του με τον κύριο Ολάντ ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας είναι και της Ευρώπης, αποκτά μια μεγαλύτερη σημασία εάν θέλουμε να κάνουμε κάποια βήματα προς την προσπάθεια αυτή της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Έτσι δεν είναι;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή η αντίληψη είναι η σωστή αντίληψη, διότι η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ελληνικός Λαός υποβάλλεται αυτή την περίοδο σε δραματικές θυσίες για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα.
Από ό,τι βλέπετε τα πρώτα σημάδια φαίνονται και είναι θετικά. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά έχει σημασία να ανεβαίνεις έστω και ανηφόρα και να αποφεύγεις την ελεύθερη πτώση. Γιατί μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήμασταν σε ελεύθερη πτώση χωρίς να υπάρχει δίχτυ προστασίας.
Πρέπει να σας πω και σωστά το λέτε και εσείς, ότι αυτή η διαδικασία του ανήκειν, η διαδικασία δηλαδή της ένταξης της χώρας στο σκληρό πυρήνα, κάτι που είναι δεδομένο και το υπερασπιζόμαστε, πρέπει να έχει και μια διάσταση που να αφορά και την άμυνα αλλά και το θέμα των υδρογονανθράκων.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και ένα τελευταίο σχόλιο, κύριε Υπουργέ, και να κλείσουμε με αυτό. Εδώ η τρόικα συζητά τώρα συρρίκνωση και περικοπές δομών. Αφορούν και το Υπουργείο Άμυνας σε αυτό; Γιατί έρχεται η τρόικα τώρα και ζητά με βάση δεσμεύσεις και το μνημόνιο περικοπές στον δημόσιο τομέα και απολύσεις. Θα αφορούν και το Υπουργείο Άμυνας αυτό;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε δραματικές περικοπές σε λειτουργικά, σε εξοπλιστικά, πάντοτε με κριτήριο το αξιόμαχο.
Δεν θυσιάζουμε το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε τίποτα και για τίποτα. Αλλά οι περικοπές έπρεπε να γίνουν για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Διότι μια χώρα χρεοκοπημένη δεν έχει ούτε Ένοπλες Δυνάμεις ούτε Κοινωνικό και Εθνικό ιστό. Και αυτό το αποφύγαμε μια και έξω.
Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι χώρος Εθνικής ασφάλειας της χώρας. Και όπως ξέρετε, ήταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να μην έρθει η Τρόικα εδώ. Όλες οι συνομιλίες έγιναν και έπρεπε να γίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εμείς πρώτοι πήραμε και μόνοι, εδώ και πολύ καιρό, την πρωτοβουλία για να προχωρήσουμε στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η νέα δομή δεν έχει καμία σχέση με τις επιταγές ή τις προθέσεις ή τη βούληση της Τρόικας. Είναι κάτι που το έχουν αποφασίσει τα Στρατιωτικά Επιτελεία και υπηρετεί μόνο το Εθνικό συμφέρον της χώρας και την πολιτική Εθνικής άμυνας της χώρας. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, κύριε Πάνο Παναγιωτόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνομιλία.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την καλημέρα μου.
Μ. ΑΛΕΞΑΚΗ: Καλημέρα σας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr