«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ λόγω οικονομικής καταστροφής που προκαλεί ο κορωνοϊός
«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, έστω αυτά τα ελάχιστα που επρόκειτο να υλοποιηθούν σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί μία στοιχειώδης «αντίσταση» στην τουρκική πλημμυρίδα εξοπλιστικών προγραμμάτων, λόγω της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Όλα τα προγράμματα θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο επανακατάρτισης του προϋπολογισμού του υπουργείου, το οποίο με την σειρά του θα ακολουθήσει το νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα αναθεωρηθεί και αυτός μόλις λάβει τέλος η κρίση του κορωνοϊού.
Η εξήγηση είναι απλή: Η πτώση του ΑΕΠ που θα κυμανθεί μεταξύ 5% (υπεραισιόδοξα) και 20% (στην χειρότερη περίπτωση) το 2020 θα θέσει ζήτημα λειτουργίας συνολικά της κρατικής μηχανής, όχι για εφέτος, αλλά για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια συνολικά.
Το «ιδανικό» σενάριο είναι η Ελλάδα να επανέλθει την 1η Ιανουαρίου 2022 στην κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου 2020 με μείωση του ΑΕΠ εφέτος περί το 5,5% και αύξηση το 2021 6,5%.
Το περίφημο ΚΥΣΕΑ το οποίο ελάμβανε τις απολύτως στοιχειώδεις αποφάσεις ειδικά για το ΠΝ (πλαίσιο εκσυγχρονισμού για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ, αποφάσεις για τις τορπίλες και τα αντίμετρα τορπιλών υποβρυχίων, αλλά και η αγορά για 4 ελικόπτερα MH-60R), το οποίο θα γινόταν μέσα στα μέσα Μαΐου, θα είναι επιτυχία αν γίνει εντός του 2020, με την έννοια ότι δεν θα απομείνει σοβαρή χρηματοδότηση λόγω περικοπών για τα έτη 2021-2025.
Επίσης «παγώνουν» και προγράμματα τα οποία επρόκειτο να εισέλθουν στο ΣΑΓΕ για προέγκριση και για τα οποία υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας, όπως τα αντιπυραυλικά συστήματα των αρμάτων μάχης, η απόκτηση μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ και τεθωρακισμένων αναγνωριστικών οχημάτων από τις ΗΠΑ κλπ.
Το πρώτο πρόγραμμα που «αναβάλλεται» από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) (τελικής κατάθεσης δικαιολογητικών ποιοτικής επιλογής) από την 7η Απριλίου στις 11 Μαΐου του 2020 ήταν το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή,
Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογιζόταν στα 6.124.360 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 119 τυφεκίων διαμετρήματος 0.338. και την απόκτηση 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακρίβεια καθώς η επταετής υποστήριξη των όπλων.
Αυτά τα χρήματα πλέον δεν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και για τους αντιαρματικούς πυραύλους TOW-RF
Σε ότι αφορά τις φρεγάτες Belh@rra η σύμβαση που επρόκειτο να υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση από την Γαλλία, είναι πλέον ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα υπάρξει χρηματοδότηση από την Γαλλία που έχει υποστεί τρομακτικό πλήγμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρίση του κορωνοϊού;
Το ΥΠΟΙΚ ήδη έχει ενημερώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι «παγώνουν» όλες οι δαπάνες του, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες δαπάνες και το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλα υπουργεία.
«Λογικό» θα πει κάποιος αφού αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καν υπό εκτέλεση κρατικός προϋπολογισμός, αφού κανείς δεν ξέρει τι θα έχει απομείνει μετά από έναν ή δύο μήνες στην χώρα.
«Παράλογο», θα αντιτείνουν κάποιοι άλλοι, γιατί η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει την ύπαρξή της και την ακεραιότητά της, «αγαθά» που όλοι γνωρίζουν ότι θα τεθούν υπό σφοδρή αμφισβήτηση από την Τουρκία αμέσως μόλις περάσει η κρίση του κορωνοϊού.