Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) έχει δώσει σαφείς οδηγίες που αφορούν στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των «προσφύγων» και παράνομων μεταναστών στο ΚΥΤ Λέσβου, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαχείριση της «προσφυγικής κρίσης», κρίση η οποία δεν υφίσταται πλέον.

Το παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιάννης Μπουρνούς και Θοδωρής Δρίτσας με θέμα «Ερωτήματα για τη σίτιση στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην καταλληλότητα του αναδόχου για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της Λέσβου, ο υπουργός επισήμανε ότι «πιστοποιήθηκε από την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή την 98 ΑΔΤΕ μέσω ελέγχων».

Ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι αφορούσαν «αρχικά στα δικαιολογητικά συμμετοχής και κατακύρωσης, από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού, αλλά και από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στον οποίο υποβλήθηκε ο φάκελος του διαγωνισμού, για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας».

Ο υπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι των εταιρειών «ΑΝΟΣΤΡΟ ΑΞΕΕ» και «ΤΡΟΦΟ ΑΑΡΣΟΥ ΑΕ» από επιτροπές προελέγχου Βιομηχανιών- Βιοτεχνιών έλαβαν χώρα «στις 28 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, αντίστοιχα» ενώ «κρίθηκαν παραδεκτές για τη Στρατιωτική Υπηρεσία».

Για το εάν ο ανάδοχος ανταποκρίνεται στις ποσοτικές και ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η σύμβαση για την ποιότητα των παρεχόμενων γευμάτων, ο υπουργός τόνισε ότι «υλοποιείται καθημερινός έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας των παραδιδόμενων μερίδων από την επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής, η οποία έχει ορισθεί από την αναθέτουσα αρχή».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, δε, ότι «διενεργούνται αιφνίδιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, για τον έλεγχο της διαδικασίας παρασκευής των γευμάτων, καθώς επίσης και στη διαδικασία παράθεσης στο χώρο του ΚΥΤ, ενώ παράλληλα γίνεται λήψη δειγμάτων από τα παρατιθέμενα γεύματα και αποστολή για έλεγχο στο πιστοποιημένο εργαστήριο του Στρατού Ξηράς, δηλαδή στο ΚΒΙΕΣ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ