Εντύπωση προκάλεσαν οι αντιρωσικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από την Εσθονία, όπου υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσει στις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Δηλώσεις οι οποίες έγιναν λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στη Μόσχα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου όπου θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επικρατέστερη ημερομηνία μάλιστα θεωρείται η 8η Δεκεμβρίου.

Αλήθεια, τι θα πει στον Ρώσο πρόεδρο για τις δηλώσεις αυτές;

Ειδικότερα ο ΥΠΕΘΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία, υιοθετώντας μια σταθερή διττή προσέγγιση. Από τη μία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας αποδοτικά, για να δώσουμε μια αξιόπιστη, καλά ισορροπημένη, αναλογική και βιώσιμη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Με την Ρωσία, η Ελλάδα συνδέεται με ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που δεν μπορούν να αγνοούνται με τέτοιου είδους επιθετικές δηλώσεις.

«Οι επιθετικές ενέργειες δεν είναι της Ρωσίας, αλλά του ΝΑΤΟ»

Την άποψη ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, αλλά του ΝΑΤΟ καθώς αυτό περικυκλώνει τη Ρωσία κι όχι το αντίθετο, εκφράζει ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι τα λεγόμενα του υπουργού δεν βοηθούν τις ελληνορωσικές σχέσεις εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Oι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ είναι ατυχείς ιδίως εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Μόσχα τον επόμενο μήνα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης.

Τι ξεχνά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Παράλληλα ο κ. Χρυσανθόπουλος, υπενθυμίζει ένα ιστορικό μάθημα:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την απάτη της Δύσης το 1989 όταν δόθηκε η διαβεβαίωση στον Γκορμπατσόφ ότι αν συμφωνούσε στην επανένωση των δύο Γερμανιών -της Ανατολικής και της Δυτικής- δεν θα γινόταν περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Η ιστορία όμως έδειξε ότι το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε αρκετά και «αιματοκύλισε» τον πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια κι αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνά ο ΥΠΕΘΑ.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, απλά και μόνο για να περικυκλώσει και να προκαλέσει την Ρωσία.

Την ίδια στιγμή καταθέτει ένα περιστατικό από την προσωπική του εμπειρία:

«Το 2007, όταν ήμουν γενικός γραμματέας της Παρευξείνιας Συνεργασίας, οι Αμερικανοί με τον Μάθιου Μπράιζα (σ.σ πρώην πρέσβη και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) με είχαν ρωτήσει αν έπρεπε να στείλουν πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Του απάντησα αρνητικά επειδή το αμερικανικό Ναυτικό δεν γνωρίζει τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία και η Ρουμανία ελέγχουν με περιπολίες το θέμα της τρομοκρατίας. Δεν έστειλαν πλοία τότε στη Μαύρη Θάλασσα. Θα ήταν μια προκλητική ενέργεια απέναντι στη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ