Στα εγκαίνια της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, παρέστη, σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός τόνισε ότι έρχεται «νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση» σε μια βάση που δημιουργείται με «νέα μέσα, νέες δυνατότητες που θα εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας».

Για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, υπογράμμισε ότι «είναι ασφαλώς τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η δικτυοκεντρικότητα (δηλαδή η επεξεργασία ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών πολυσύνθετων, πολυεπίπεδων, κυρίως από τον χρήστη δηλαδή του χειριστή του αεροσκάφους), η νέα ψηφιακή εποχή».

Και συνέχισε: «Είναι η διακλαδικότητα, δηλαδή η ανάγκη και δυνάμει αυτής της ευχέρειας επεξεργασίας περισσότερης πληροφορίας, η ανάγκη συνεργασίας με άλλα μέσα άλλων κλάδων προς την επίτευξη βέβαια του ίδιου σκοπού στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής».

Έδωσε σε συγχαρητήρια «σε όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Θετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές».

Ζήτησε να συνεχίσουν άπαντες «με τον ίδιο ζήλο, τον ίδιο επαγγελματισμό, την ίδια δημιουργικότητα και ευφυΐα, προσαρμοστικότητα» για να επαυξάνονται «συνεχώς οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας».

«Κι εμείς από την πλευρά μας ως πολιτική ηγεσία, ως στρατιωτική ηγεσία, θα αισθανόμαστε και υπερήφανοι για σας, αλλά και επιπλέον υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε από τη δική μας σκοπιά για να βοηθούμε εσάς.

Επαναλαμβάνω να βοηθούμε εσάς να κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε τη δουλειά σας, προφανώς επ’ ωφελεία της πατρίδας» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους προσομοιωτές ανέφερε ότι «η Πολεμική Αεροπορία επεκτείνει τις δυνατότητές της σε μία εποχή σύνθετη με προκλήσεις που εντείνονται σε πολυπλοκότητα, σε επικινδυνότητα ενδεχομένως».

«Στη νέα εποχή για μια ακόμη φορά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία εν προκειμένω, δίνουν το «παρών» και αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και αν προκύψει», επισήμανε.

Για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «δεν περιμένουμε να παύσει η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτή την επιθετική ρητορική, αυτή την εχθρική ρητορική απέναντι στη χώρα μας».

«Θεωρώ», είπε, «ότι το προεκλογικό κλίμα στη γείτονα παίζει το ρόλο του, δεν είναι όμως μόνο αυτό ασφαλώς, η αιτία αυτής της ρητορικής έξαρσης.

Κι ασφαλώς εμείς δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τόνο, αν και εμείς έχουμε μπει σε ένα προεκλογικό κλίμα και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εχθρική προς τη γείτονα ρητορική για να προσελκύσουμε ψήφους ο καθένας για το κόμμα του.

Δεν το κάνουμε όμως διότι επιλέγουμε να είμαστε νηφάλιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας». «Η δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε τη χώρα μας.

Ίσως κι αυτή η ενδυνάμωση της συνολικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να προξενεί έναν πρόσθετο εκνευρισμό στους γείτονες» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ανήγγειλε ότι «σχεδιάζεται η συμμετοχή της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στην επερχόμενη Συνθετική Άσκηση Spartan Warrior 23».

«Η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης», είπε, «είναι λειτουργική» και θα συνδράμει στην «ανεκτίμητη εκπαίδευση, τη ρεαλιστικότητα που όλοι μας επιζητήσαμε στα πρώιμα αεροπορικά μας χρόνια, στη συνεχή και επίπονη προσπάθεια για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας και ικανότητας του όπλου, για αποτρεπτική και αποτελεσματική Πολεμική Αεροπορία, για ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στη διάθεση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας».

«Η ενεργοποίηση της Μοίρας αυτής θα αποτελέσει το εφαλτήριο πολλών νέων καινοτόμων προγραμμάτων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Μελετών και Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, εξασφαλίζοντας σημαντική προσθετική αξία σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους» συνέχισε.

Παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας και Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, καθώς και τοπικοί παράγοντες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ