O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο δεύτερος  ευχαρίστησε τον Ν.Παναγιωτόπουλο για την αποστολή των όπλων του Ελληνικού Στρατού στους Ουκρανούς μαχητές, αλλά και για το ενδεχόμενο παραχώρησης αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής, S-300PMU1, Tor-M1 και OSA-AK.

Οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά είναι μεγάλες από τις ΗΠΑ καθώς οι ανάγκες του καθεστώτος Ζελένσκι είναι μεγάλες για την αντιμετώπιση των Ρώσων: Σχεδόν όλη η αντιαεροπορική άμυνα του ΚΙέβου έχει καταστραφεί, ενώ δεν μπορούν να είναι χρηστικά τα δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα (πλην των MANPAD -ακτίνα 3-4 χλμ. μόλις- που είναι εύκολα σε ότι αφορά την επιχειρησιακή τους χρήση) τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν, καθώς δεν υπάρχει εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών (όσων έχουν επιζήσει) σε αυτά.

Οι μοναδικές πηγές για λειτουργικά αντιαεροπορικά συστήματα SHORADS και μακρού βεληνεκούς που να γνωρίζουν την χρήση τους οι Ουκρανοί, είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Επίσης συζητήθηκε η παραχώρηση επιπλέον ρουκετών των 122 χλστ. ίσως και με ενδεχόμενη παραχώρηση του συνόλου των 115 ρουκετοβόλων RM-70 που είναι αναπτυγμένα στα ελληνικά νησιά.

Κατά αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούν ότι «πετυχαίνουν με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια» δηλαδή και ικανοποιούν τις ΗΠΑ που θέλουν «εδώ και τώρα» να στείλουν όπλα στην Ουκρανία αλλά και πετυχαίνουν την «πολιτικά αναίμακτη» απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τα νησιά τα οποία αποτελούν το μείζον πρόβλημα για την Άγκυρα σε ότι αφορά την «βελτίωση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, συζητήθηκε και η παραχώρηση του συνόλου των αντιαρματικών μίας χρήσεως RPG-18 επιπλέον της μίας παρτίδας που είχε παραδοθεί αρχικά.

Και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ.Φλώρος που ήταν παρών στην συζήτηση είναι θετικός σε ότι αφορά την παραχώρηση στην Ουκρανία όλων των ρωσικής κατασκευής συστημάτων και ειδικά των αντιαεροπορικών με την προϋπόθεση «να αντικατασταθούν άμεσα με δυτικά και ειδικότερα με αμερικανικά Patriot PAC 2/3 ή άλλα δυτικά ή ισραηλινά συστήματα με μακροπρόθεσμα δάνεια»

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ήταν και αυτός θετικός και είπα ότι «Η Ελλάδα παρέχει από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια σε πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ