Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή προβλέπεται η κύρωση συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013 για προμήθειες αμυντικού υλικού από τη Ρωσία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συμφωνία η οποία κωδικοποιεί τις διαδικασίες προμήθειες αμυντικού υλικού της Ελλάδας από την Ρωσία και δίνει την δυνατότητα ακόμα και χρηματοδότησης των προμηεθιών από την Ρωσία κατά το πρότυπο των αμερικανικών FMS.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η συμφωνία «αντικατοπτρίζει τις υφιστάμενες πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της Άμυνας με την συνεργασία τους στον τομέα της προμήθειας του αμυντικού υλικού».

Η κύρωση της συμφωνίας έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ετοιμότητα των ΕΔ όσο και ασφάλειας για τη γενικότερη περιοχή.

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουμε ,όπως για παράδειγμα οι S-300 και τα Zubr υπολειτουργούσαν από την έλλειψη ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης, λόγω έλλειψης FOS.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζουν πλέον με ακρίβεια πως η Ελλάδα θα προμηθεύεται τα απαραίτητα “αμυντικά υλικά” από τη Ρωσία.

Η επικοινωνία των δύο πλευρών θα γίνεται μέσα από “θεσμικό κανάλι”. Απο τη μία πλευρά το ελληνικό ΥΕΘΑ και από την άλλη η κρατική εταιρεία ROSOBORONEXPORT.

Η Αθήνα εγγράφως θα ζητά από τη Μόσχα τα υλικά που χρειάζεται και η Ρωσία θα της απαντά από ποια εταιρεία και σε τι τιμή θα τα προμηθεύεται.

Μ΄ αυτό το τρόπο η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει τη εύρυθμη και συνεχή επιχειρησιακή λειτουργία όλων των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιό μας από τη δεκαετία του ΄90.

Και πρώτα απ΄ όλα των S-300, των SHRADS Tor-M1, των αερόστρωμνων Zubr που παίζουν σημαντικότατο ρόλο όχι μόνο για την ασφάλεια της χώρας αλλά και όλης της “θερμής” περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Περιοχή η οποία θα επιτηρείται και επιβάλλεται απαγόρευση εχθρικής αεροπορικής δραστηριότητας κυριολεκτικά μετά  την απόκτηση S-300 και από την Αίγυπτο. Σχετικές συζητήσεις για την “ελληνο-αιγυπτιακή” ομπρέλα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ