Τραγελαφικές καταστάσεις επικρατούν στο ΥΠΕΘΑ. Από τη μια κόβονται  εξοπλιστικά προγράμματα και από την άλλη ζητούν εγκρίσεις από τις ΗΠΑ για εξοπλιστικά. Παράλληλα ανακάλυψαν νέο εφεύρημα, «την επαναξιολόγηση» των προγραμμάτων προμηθειών.

Δηλαδή αξιολόγηση επάνω σε προγράμματα που έχουν ήδη αξιολογηθεί. Ταυτόχρονα  «ξεφουρνίζουν» νέα διηγήματα, καθώς ξαφνικά μας προέκυψε  12ετές, αυτή τη φορά, εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ του  έδωσαν και όνομα: Θα το λένε ΜΠΑΕ.

Ποιος σκέφτηκε ειδικά τον αριθμό 12  δεν γνωρίζουμε. Και γιατί 12 και όχι 100 για παράδειγμα για να γίνει 100ετές. Ακόμη καλύτερα, δε θα ήταν;  Πόσο καιρό θα «συσκέπτονται» και θα το «καταρτίζουν»; Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουλάχιστον τρία.

Αναμφισβήτητα  η υπόθεση θα ήταν κωμωδία, εάν δεν άγγιζε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Όπως έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές μέσα από το DN, από τις αρχές του 2023 είχε ληφθεί η απόφαση «βραχυκύκλωσης» των προγραμμάτων του ΠΝ.

Κάποιοι «εγκέφαλοι» σκέφθηκαν (το «σκέφθηκαν» με ερωτηματικό)  ότι με την παραγγελία τριών φρεγατών FDI το ΠΝ είναι εντάξει.

Έτσι έκοψαν την 4η FDI και το πρόγραμμα των κορβετών.

Με το διαρκές διήγημα του «περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου», το οποίο ανασύρουν και επικαλούνται όταν το θεωρούν πρόσφορο δεκάδες προγράμματα απαραίτητα για τις ΕΔ ματαιώνονται.

Ναι αλλά ποιον «δημοσιονομικό χώρο» αφού οδεύουν για τα 20 F-35, σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να φτάσει και τα 4 δισ.$, ενώ μόλις εχθές η αμερικανική DSCA ανακοίνωσε την έγκριση της αγοράς 35 ελικοπτέρων Black Hawk με μέγιστο κόστος τα 1,9 δισ.$.

Εδώ δεν υπάρχει «επαναξιολόγηση»; «Ναι, αλλά αυτό είναι άλλο» είναι η απάντηση από κύκλους του ΥΠΕΘΑ . «Επαναξιολογούμε αυτά που πρέπει να κοπούν».

«Έτσι», προσθέτουν οι ίδιες πηγές «θα περιοριστεί εύλογα το πλήθος των προγραμμάτων που κατ’ εξαίρεση ενεργοποιούταν εκτός σχεδιασμού»!

Δηλαδή υπήρχαν προγράμματα που έτρεχαν και ήταν εκτός σχεδιασμού; Και ποιος είχε δώσει την εντολή;

«Παράλληλα» αναφέρουν  ότι «και τα Γενικά Επιτελεία έχουν το δικαίωμα της επαναξιολόγησης για προγράμματα που είτε έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται είτε όχι».

Γενικά στο ΥΠΕΘΑ γίνεται  της επαναξιολόγησης το… κάγκελο.

Δηλαδή η διακοπή δεκάδων προγραμμάτων γιατί «τώρα είμαστε ασφαλείς με την Τουρκία». Αυτή είναι η πολιτική εντολή.

Από εκεί και πέρα κυριαρχούν διάφορα φληναφήματα του στυλ «θέλουμε drones γιατί κοιτάξτε τι γίνεται στην Ουκρανία» και άλλα τέτοια.

Λες και έπρεπε να έρθει ο πόλεμος στην  Ουκρανία για να καταλάβουν οι «φωστήρες»  του ΥΠΕΘΑ το νέο είδος πολέμου.

Επομένως και συμπερασματικά για το αλαλούμ στο ΥΠΕΘΑ:

Κόβονται δεκάδες αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα, γιατί είναι περιορισμένος ο «χώρος», ο δημοσιονομικός. .

Προχωράμε σε άλλα προγράμματα τεράστιου  κόστους  γιατί υπάρχει  «χώρος» δημοσιονομικός.

Καταρτίζουμε 12ετές ΜΠΑΕ, το οποίο θα μελετάμε για τρία και πλέον χρόνια, για να δούμε αν μας κάνει και αν όχι θα συνεχίσουμε να το μελετάμε.

Αφήνουμε το ΠΝ στη μοίρα του.

Θέλουμε drones , ενώ συνεχίζουμε να επαναξιολογούμε ακάθεκτοι.

Πως θα βγει άκρη μέσα από όλο αυτό το συνονθύλευμα ανοησίας; Δεν θα βγει, γιατί αυτός είναι ο στόχος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ